19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia a zdrobit Ungaria

România a zdrobit Ungaria

Tricolorele s-au instalat pe primul loc al Grupei A după victoria obţinută în faţa Ungariei. Astăzi vor juca alt meci de „foc“ împotriva naţionalei Franţei.

Naţionala de handbal feminin a României a început ca din „puşcă“ la Campionatul European. Tricolorele au debutat la competiţia din Macedonia contra marii rivale, Ungaria, şi mai toată lumea le dădea ca favorite pe elevele lui Imre Vilmos, având în vedere multele absenţe din lotul român.
Româncele au început foarte bine meciul şi au condus în permanenţă pe tabela de marcaj, pe fondul unei evoluţii miraculoase a Luminiţei Huţupan, care nu a primit nici măcar un gol din primele şase aruncări la poarta sa.
Chiar dacă atacul nu a funcţionat foarte bine, România s-a desprins pe tabela de marcaj, scor 6-2 (’10) şi 9-5 (’20). În finalul primei reprize, unguroaicele au dat semne de revenire, Palinger a reuşit câteva intervenţii foarte bune şi la pauză a fost doar 11-9 pentru elevele lui Radu Voina.
Debutul mitanului secund a fost spectaculos, cele două formaţii au lăsat „garda jos“ şi s-au marcat şi câte trei goluri pe minut. Româncele au reuşit să rămână în avantaj în permanenţă şi s-au distanţat, din nou, scor 18-14 în minutul 40.
Pentru unguroaice au urmat minute de panică în care nu au înscris nici măcar în superioritate numerică şi tricolorele au zburdat pe teren. Cu 12 minute înainte de final, echipa noastră avea şase goluri avans, scor 22-16, şi tehnicianul ungur a cerut time-out pentru a limita dezastrul.
Ungaria nu şi-a mai revenit şi România şi-a luat o frumoasă revanşă după înfrângerea din sferturile Olimpiadei din China: scor final 27-21.
Pentru echipa noastră au evoluat: Luminiţa Huţupan, Paula Ungureanu – Narcisa Lecuşanu (5 goluri), Cristina Neagu (5), Oana Manea (5), Valentina Elisei (4), Ramona Maier (3), Adina Meiroşu (3) şi Carmen Amariei (2).

Huţupan, îngerul păzitor

Chimista Luminiţa Huţupan-Dinu a fost, de departe, cea mai bună handbalistă de pe teren în meciul dintre România şi Ungaria. Jucătoarea Oltchimului, care a debutat oficial şi în cariera de antrenor, a reuşit să pareze 23 de aruncări la poarta sa, cu un procentaj de reuşită de 53%. Mai mult decât atât, „Huţu“ a apărat trei dintre cele patru situaţii de contraatac ale unguroaicelor în care s-a aflat faţă în faţă cu adversara directă. La finalul întâlnirii, Luminiţa le-a cerut românilor să aibă încredere în echipa naţională: „La Jocurile Olimpice am suferit mult, am plâns, dar nu se poate vorbi de o răzbunare. Noi am dorit doar să jucăm şi să arătăm care ne e adevărata valoare. Apărarea a fost acum formidabilă în faţa mea, fetele au luptat cu adevărat. Le-am văzut montate şi am ştiut că vom câştiga. Noi am demonstrat în joc cine suntem. Cu această victorie încercăm să schimbăm faţa naţionalei. Urmează meciul cu Franţa şi vom juca şi mai bine. Au mai fost ceva emoţii, tracul debutului. Românii să aibă încredere în noi“.

Azi, contra Franţei

România este lidera Grupei A a CE de handbal feminin, considerată de specialişti cea mai echilibrată a competiţiei. În cealaltă partidă a primei etape, Danemarca a trecut la limită de Franţa, scor 24-23. Tricolorele vor juca astăzi, de la ora 19.15, al doilea meci de la CE, în faţa Franţei, şi, în cazul în care se va impune, este sută la sută calificată în faza a doua a grupelor, franţuzoaicele ieşind din calcule.
Cele două echipe s-au întâlnit ultima dată la Mondiale, româncele calificându-se în faza semifinală după un meci spectaculos, care a avut nevoie de două reprize de prelungiri. Iată toate rezultatele înregistrate miercuri la Campionatul European: Grupa A: România – Ungaria 27-21, Franţa – Danemarca 23-24; Grupa B: Portugalia – Ucraina 24-38, Norvegia – Spania 21-21; Grupa C: Suedia – Belarus 21-21, Rusia – Austria 31-22; Grupa D: Croaţia – Serbia 30-26, Germania – Macedonia 25-22.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII