19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia debutează contra Ungariei la CE

România debutează contra Ungariei la CE

România vrea revanşa în faţa naţionalei care ne-a eliminat în sferturile de la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Naţionala de handbal feminin a României îşi începe astăzi parcursul la Campionatul European de handbal feminin din Macedonia, acolo unde este creditată de specialişti cu şansa a doua la medaliile de aur. Elevele lui Radu Voina au parte de un adversar de temut încă din prima partidă. La Skopje, de la 19.15, ora României, tricolorele vor da piept cu eterna rivală, Ungaria. La Jocurile Olimpice din China, unguroaicele şi româncele s-au întâlnit în faza sferturilor de finală, Anita Gorbitz şi compania reuşind să se impună în final cu 34-30, chiar dacă plecau cu şansa a doua.

Echipă remaniată

Selecţionerul Radu Voina are probleme mari de lot la această ediţie a europenelor, naţionala României fiind părăsită de multe jucătoare renumite: Steluţa Luca (retrasă din activitate), Valeria Motogna, Ionela Gâlcă, Cristina Vărzaru, Tereza Tamaş (toate accidentate) şi Aurelia Stoica Brădeanu (gravidă). În aceste condiţii, selecţionerul a fost nevoit să improvizeze şi a chemat pentru acţiunea din Macedonia handbaliste fără prea mare experienţă. Astfel au ajuns să joace la o competiţie de anvergură Florentina Grecu, Cătălina Cioarec, Daniela Crap sau Melinda Geiger. Campioana României din ultimele sezoane, Oltchim, dă la lotul naţional şase handbaliste, dintre ele doar Oana Manea lipsind la Olimpiada chineză. În aceste condiţii, Ungaria pare favorită în meciul de astăzi, partida anunţându-se echilibrată, însă. Partidele dintre românce şi unguroaice au fost mai mereu imprevizibile şi aprig disputate, orgoliile fiind mari. Formaţia care se va impune va avea o opţiune serioasă la accederea în faza următoare a Campionatului European, în care se vor califica primele trei clasate. În cealaltă partidă a zilei, în Grupa A faţă în faţă se vor afla Franţa şi Danemarca.

Debut pentru Huţupan

Pentru Luminiţa Huţupan Dinu, partida de astăzi are o semnificaţie aparte. Handbalista Oltchimului va debuta în postura de antrenoare secundă într-un meci oficial. „Pentru mine, Campionatul European va fi ultima competiţie în care voi mai îmbrăca tricoul naţionalei. Nimic nu mă va mai putea convinge să revin asupra deciziei de retragere. În ceea ce priveşte cariera de antrenorat la naţională, decizia nu-mi aparţine, vom vedea după europene“, a afirmat Huţupan.
Iată lotul de 16 jucătoare pe care a mizat Radu Voina la CE 2008 din Macedonia: Luminiţa Dinu Huţupan (Oltchim), Paula Rădulescu-Ungureanu (Podravka Koprivnika), Florentina Grecu-Stanciu (Stjarlan) – portari; Valentina Ardean Elisei (Oltchim), Camelia Balint (HCM Baia Mare), Ramona Maier (Oltchim), Cătălina Cioarec (Oţelul Galaţi) – extreme; Oana Manea (Oltchim), Florina Bârsan (U Jolidon Cluj) – pivoţi; Narcisa Lecuşanu (Oltchim), Oana Şoit (Elda Prestigio), Cristina Neagu (Rulmentul), Carmen Amariei (Rulmentul), Daniela Crap (Aquaticum Debrecen), Adina Meiroşu (Oltchim), Melinda Geiger (HCM Baia Mare) – linia de 9 metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS