23.1 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFast la deschiderea JO

Fast la deschiderea JO

Una dintre cele mai controversate ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară a luat ieri startul la Beijing, chinezii oferind o ceremonie de deschidere grandioasă.

Mizând pe cifra opt, aducătoare de noroc în cultura populară chineză, organizatorii Olimpiadei de la Beijing au dat ieri startul celei de a 26-a ediţii a JO de vară la ora 8.08 (15.08, ora României) a zilei de 8.08.2008. Aşa cum era de aşteptat, ceremonia de deschidere a fost grandioasă, timp de trei ore chinezii oferind lumii întregi imagini care au dezvăluit cultura şi tradiţia acestui popor. Reticentă mult timp faţă de privirile străine, China s-a arătat pregătită să devină până pe 24 august centrul atenţiei unui public mondial estimat la câteva sute de milioane de persoane. Aproximativ 15.000 de actori au participat la spectacolul de pe stadionul olimpic, supranumit „Cuibul de pasăre“, ceremonia, care a avut 29.000 de focuri de artificii, fiind supervizată de regizorul Zhang Yimou, cunoscut pentru nominalizarea la Oscar cu filmul „Casa pumnalelor zburătoare“.
Festivităţile de ieri au fost planificate timp de trei ani şi au fost tratate de chinezi aproape ca un secret de stat. Nu a lipsit tradiţionala paradă a celor 205 delegaţii participante, sub privirile a zeci de şefi de stat şi de guvern, printre care şi preşedintele României, Traian Băsescu, Nicolas Sarkozy, George W. Bush sau Vladimir Putin. Pentru ca sărbătoarea să se desfăşoare fără probleme, chinezii au pus la punct un dispozitiv impresionant de securitate, cunoscute fiind împrejurările în care are loc această ediţie a Jocurilor Olimpice, una dintre cele mai controversate din istoria de 112 ani a competiţiei.

Olimpiadă intens politizată

Comitetul Internaţional Olimpic a fost criticat pentru că a ales China ca ţară gazdă, oferind regimului nu tocmai liberal de la Beijing şansa unei operaţiuni de propagandă de dimensiuni planetare.
Violenţele din Tibet din luna martie, urmate de proteste antichineze la nivel global şi peripeţiile de pe traseul flăcării olimpice, mai ales în Franţa, au provocat un dezastru de imagine Chinei. Vocile care denunţau agresivitatea chineză au câştigat în forţă şi peste tot s-au auzit apeluri pentru ca liderii mondiali importanţi să boicoteze evenimentul, dar mai-marii lumii au încercat totuşi să păstreze o cale de mijloc.
Preşedinţii Bush şi Sarkozy şi-au însoţit participarea la ceremonia de deschidere cu discursuri în care au cerut Chinei să respecte drepturile omului şi să facă mai multe eforturi în favoarea democraţiei.
La rândul său, preşedintele chinez, Hu Jintao, le-a cerut jurnaliştilor să nu politizeze Jocurile Olimpice, afirmând că acest lucru ar fi contrar spiritului olimpic, şi a spus că doreşte ca presa să respecte legile ţării. China nu a vrut să-şi revizuiască decizia de a controla internetul în timpul JO, în pofida polemicii create în jurul acestui subiect. În centrul principal de presă, care va primi aproape 5.600 de jurnalişti, numeroase site-uri disidente, protibetane sau ale altor organizaţii nu pot fi accesate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS