23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăSportO remiza care ne da incredere

O remiza care ne da incredere

Olanda – România 0-0


• Stadion „De Kuip-Feyenoord“, spectatori: 49.000.


Olanda: Stekelenburg – Jaliens, Bouma, Mathijsen, Van Bronckhorst – Sneijder, Landzaat (’80, Emanuelson), Van der Vaart (’86, Seedorf) – Robben, Huntelaar, Babel. Antrenor: Marco Van Basten.


România: Lobont – Contra, Tamas, Goian, Rat (’78, St. Radu) – Cocis, Radoi, Codrea (’88, Rosu) – Nicolita, Marica (’64, D. Niculae), Mutu. Antrenor: Victor Piturca.


• Cartonase galbene: Van der Vaart, Jaliens / Lobont, Goian, Codrea.


• Au arbitrat: M. Merk – J.H. Salver, M. Picke (toti din Germania).


Nationala României a obtinut aseara o remiza extrem de importanta la Rotterdam, la capatul unui joc in care tricolorii au jucat bine 45 de minute si s-au aparat la fel de bine in urmatoarele 45, putând chiar sa dea lovitura in prelungiri, daca Mutu fructifica macar una dintre cele doua ocazii avute.


Piturca a inceput meciul cu o mutare surpriza in unsprezecele de start, mijlocasul Sienei, Paul Codrea, fiind preferat titular in locul „spaniolului“ Laurentiu Rosu. Selectionerul a mizat pe un sistem ofensiv, 3-4-3, cu Banel Nicolita urcat in avanposturi, alaturi de Mutu si Marica. De partea cealalta, Van Basten a folosit aceeasi asezare cu trei jucatori in atac, insa surpriza pentru tricolori nu a venit din partea antrenorului olandez, ci a organizatorilor, care au udat din belsug gazonul de pe „De Kuip“, cu o ora inainte de joc, terenul devenind moale si alunecos.


Fara sa astepte adversarul, românii s-au aruncat in atac din primul minut, prima ocazie de poarta fiind trecuta in dreptul lui Goian, lovitura de cap a stelistului trecând peste poarta (‘3). Peste doua minute, Marica, bine lansat de Mutu, l-a pus la grea incercare pe Stekelenburg, sutul din alergare al atacantului nostru fiind respins in corner. Portarul lui Ajax s-a opus apoi si la sutul lui Mutu din marginea careului (‘6). Tricolorii au stat bine in teren, olandezii având in prima repriza putine faze in care s-au apropiat periculos de poarta lui Lobont. Marica s-a mai aflat o data in careul olandez, dar preluarea si sutul nu au fost tocmai fericite (’28).


Temutul Roben a iesit pentru prima data in evidenta in minutul 35, când a continuat faza cu un sut retinut de Lobont, desi Goian era cazut in careu, iar coechipierii ii faceau semn sa trimita mingea afara. Van der Vaart si-a incercat si el norocul cu un sut de la distanta, respins in corner de Lobont, prima parte incheindu-se cu „torpila“ de la 30 de metri a lui Sneijder, care a trecut pe lânga poarta.


Olandezii, mai insistenti dupa pauza


La reluare, gazdele au pus o presiune mai mare pe adversar, defensiva tricolora fiind tot mai solicitata. Goian nu l-a putut opri pe Huntelaar din drumul spre poarta decât prin fault, dar lovitura libera rezultata, executata de Van der Vaart, nu i-a pus probleme lui Lobont (’55). Forcingul olandezilor a devenit tot mai sufocant, dar tricolorii au rezistat eroic. Practic, de la jumatatea reprizei secunde, pe teren nu a mai existat decât o singura echipa, Olanda, posesia balonului fiind net superioara batavilor, 66 la suta.


Babel a patruns periculos in careu, dar Goian a blocat foarte bine centrarea jucatorului lui Ajax. Românii s-au retras in defensiva si au aparat o remiza mai mult decât multumitoare. Olandezii s-au chinuit degeaba sa desfaca lacatul defensivei tricolore. Asezati pe doua rânduri in fata careului lui Lobont, românii i-au asteptat atent pe batavi, care s-au dovedit lipsiti de inspiratie. Lobont a mai fost intrebuintat de doua ori, la centrarea periculoasa a lui Roben si la sutul cu pamântul al lui Sneijder (’89). In schimb, elevii lui Piturca puteau sa dea lovitura de gratie in minutele de prelungire, dar Mutu, de doua ori, si Cocis, cu o bolta de la 45 de metri, nu l-au putut invinge pe Stekelenburg pentru o victorie istorica. Remiza obtinuta este insa extrem de importanta in ecuatia preliminariilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII