23.1 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăSportMeci nebun la Istanbul

Meci nebun la Istanbul

Elvetienii au fost bombardati cu oua si rosii la sosirea in Istanbul si au fost bruscati de adversari si de fortele de ordine dupa meci.


Returul barajelor pentru calificarea la CM 2006 a inceput cu o surpriza, Australia obtinând biletele pentru Germania in dauna Uruguayului, si s-a incheiat cu un meci nebun la Istanbul, unde Turcia a ratat a doua prezenta consecutiva la un turneu final. Hakan Sükür si compania aveau de intors esecul cu 2-0 din Elvetia, iar cei 43.000 de turci au creat o atmosfera incendiara. Ostilitatea cu care au fost primiti elvetienii, intâmpinati la aeroport cu oua si rosii, s-a transpus in tribune si pe teren.


Turcia s-a vazut insa condusa dupa numai un minut de joc, când Frei a transformat un penalti, dar a revenit spectaculos, marcând de trei ori prin Tuncay (’24), Sükür (’38) si Necati (’52-p), declansând delirul in tribune. Elevii lui Fatih Terim mai aveau nevoie de un gol pentru calificare, dar acesta a cazut in poarta lor, Streller marcând golul de aur pentru elvetieni (’84). Gazdele au mai punctat o data, prin Tuncay (’89), dar nu a mai fost timp pentru o noua reusita si „bronzul“ de la CM 2002 a ramas acasa.


Turcia va fi sanctionata de FIFA


Nu este exclus ca turcii sa urmareasca la televizor si celalalt Mondial, din 2010, din cauza „ospitalitatii“ cu care i-au tratat pe elvetieni. Jucatorul Stephane Grichting a fost ranit serios la vestiare, la finalul jocului, având canalul urinar perforat, dupa ce a primit o lovitura de picior in zona genitala. Si alti fotbalisti ai oaspetilor, printre care si antrenorul portarilor, au fost agresati de membrii serviciului de securitate sau de jucatorii turci.


Joseph Blatter, presedintele FIFA, s-a declarat furios din cauza acestor incidente si a promis masuri exemplare: „Nu am vazut niciodata asa ceva. Vom sanctiona Turcia, mergând pâna la excluderea din preliminariile urmatorului Mondial“. FIFA asteapta rapoartele oficiale ale meciului de la Istanbul si va lua o decizie inaintea tragerii la sorti a grupelor CM 2006, care va avea loc pe 9 decembrie, la Leipzig.


Celelalte rezultate


Celelalte patru echipe calificate la turneul final in urma meciurilor de baraj sunt Australia, Cehia, Spania si Trinidad Tobago. „Cangurii“ au lasat acasa Uruguayul, dupa ce s-au impus cu 4-2, la penaltiuri, in timp ce fotbalistii cehi au câstigat cu 1-0 si returul cu Norvegia (Rosicky ’35). Dupa 5-1 in tur, Spania a scos un egal in Slovacia, 1-1 (Holosko ’49 / Villa ’70), premiera venind din partea nationalei Trinidad Tobago, care s-a impus cu 1-0 in Bahrein (1-1, in tur) si va fi pata de culoare a Mondialului german.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS