10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSingura sau in echipa?

Singura sau in echipa?

Sa lucrati singura sau sa va bazati pe forta unei echipe? Aceasta intrebare si-o pune fiecare, chiar de mai multe ori de-a lungul carierei profesionale. Nu exista un raspuns standard si tocmai de aceea site-ul ele.ro ne arata ce presupune fiecare alegere in parte.


Avantajele si dezavantajele muncii solitare


Munca solitara are mai multe avantaje, printre care faptul de a va putea planifica munca dupa cum va este dumneavoastra mai util si eficient. Muncind singura nu depindeti de alte persoane, iar toate beneficiile activitatii dumneavoastra le veti insusi.


Printre principalele dezavantaje se numara faptul ca nu puteti sa va bazati decât pe fortele proprii si nu va puteti implica in proiecte mari, pentru ca timpul lucreaza in defavoarea dumneavoastra. Va trebui sa va ocupati de toate aspectele, indiferent cât de banale vi se vor parea, ceea ce poate reduce mult din eficienta.


Când si cui se potriveste


Exista putine situatii in care puteti fi mai eficienta singura. In general este vorba de acele meserii foarte specializate: designer, arhitect, scriitor, consilier imagine, specialist marketing, jurist etc. Toate aceste „meserii“ presupun mult talent si experienta. Daca nu le aveti, ar fi o alegere gresita sa mergeti pe aceasta cale.


In plus, aceste persoane nu pot fi ajutate cu adevarat decât pe partea de logistica. Gânditi-va numai la urmatorul exemplu: daca doi scriitori ar conlucra la producerea unui roman, acest lucru nu ar putea garanta in nici un fel o valoare mai mare a acestuia. Cu totul alta este insa situatia daca va puneti problema cum sa il publicati, promovati, distribuiti. In toate aceste activitati o echipa devine esentiala pentru eficienta.


Avantajele si dezavantajele muncii in echipa


Avantajele muncii in echipa sunt evidente, pentru ca nici un om nu poate face singur ceea ce ar putea obtine impreuna cu partenerii de munca. Eforturile combinate corect produc mai mult decât o suma de rezultate individuale. Când lucrezi in echipa ai de la cine invata si are cine sa te corecteze. Echipa poate suplini lipsurile dumneavoastra in cunostinte, abilitati. Intr-o echipa bine inchegata munca este o adevarata placere, iar rezultatele sunt extraordinare. Exista insa si dezavantaje atunci când lucram in echipa. Intotdeauna trebuie sa renuntati la „binele“ dumneavoastra in favoarea binelui echipei. Trebuie sa respectati procedurile si valorile echipei din care faceti parte. O echipa formata din oameni mai putin valorosi decât dumneavoastra va vor scadea valoarea. Când lucrati in echipa, o mare parte din timp o pierdeti pentru transmitere/primire de informatii de la ceilalti membri.


Când si cui se potriveste


Se potriveste cam fiecarei persoane, doar suntem prin nastere fiinte sociale si am fost educate sa ne bazam si sa conlucram cu cei din jurul nostru. Exista desigur cazuri izolate de mizantropi, dar chiar si aceste persoane sunt obligate sa lucreze intr-o echipa daca nu au suficient talent, experienta si noroc pentru a nu mai depinde de altii. Desigur, este important sa gasiti echipa pe care sa va puteti sprijini si alaturi de care sa cresteti. Este important si sa gasiti echipa care impartaseste valori asemanatoare cu ale dumneavoastra. Asa ca, ideal ar fi sa va formati propria echipa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS