14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncep Jocurile Naționale Special Olympics în Bănie

Încep Jocurile Naționale Special Olympics în Bănie

http://www.youtube.com/watch?v=4Bh3BGWolKQ

300 de copii şi tineri cu dizabilităţi intelectuale din toată ţara se vor afla în aceste zile la Craiova, oraş ce găzduieşte cel mai mare eveniment sportiv din 2014 pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale – Jocurile Naționale Special Olympics. Aceştia vor concura la competiţii sportive de atletism, bocce şi înot. Toţi concurenţii vor fi evaluaţi medical şi vor primi recomandări, prescripţii şi chiar ochelari de vedere sau de soare gratuit.

Fundaţia Special Olympics din România, în parteneriat cu Primăria Craiova şi Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Mina“, organizează, în perioada 6-9 iunie, Jocurile Naţionale Special Olympics. La eveniment vor participa 44 de delegaţii din toată ţară, copii şi tineri de la diverse asociaţii, organizaţii sau şcoli speciale. Competiţiile sportive vor avea loc la Sala Polivalentă, pe stadionul „Ion Oblemenco“ şi la o bază privată de înot din Craiova.
„Filozofia Special Olympics se întemeiază pe convingerea că persoanele cu nevoi speciale pot şi au dreptul să înveţe, să beneficieze de avantajele participării la activităţi sportive individuale sau în echipă, dacă sunt educate şi încurajate în acest sens“, a spus Cristian Ispas, directorul Fundaţiei Special Olympics România. Potrivit datelor statistice oferite de organizaţiile mondiale de sănătate, 1,5-2% din populaţia globului sunt persoane cu dizabilităţi intelectuale. Foarte puţini dintre aceşti oameni cu dizabilităţi intelectuale ajung să facă sport.
„De aceea, misiunea noastră este de a aduce aceşti oameni în faţă, să fie văzuţi, aplaudaţi, să aibă o şansă la o viaţă cât mai normală, să îşi dezvolte astfel performanţele personale. Încurajăm pe toţi părinţii copiilor cu dizabilităţi să îi înscrie la sport, să le ofere şansa de a concura. Nu urmărim performanţa, ci integrarea persoanelor cu diverse probleme medicale în societate. Suntem tentaţi să nu le dăm o şansă, să considerăm că aceşti oameni de lângă noi nu pot face mare lucru, însă ne înşelăm, trebuie să îi încurajăm pentru ceea ce pot face“, a adăugat Cristian Ispas.

Concurenţii vor fi consultaţi de specialişti

Vineri şi sâmbătă, la Sala Polivalentă, vor avea loc evaluările medicale gratuite (controale oftalmologice, stomatologice, ale urechilor, piciorului, mobilităţii, dar şi programe de nutriţie) la care vor participa sportivii Special Olympics, oferite de medici specialişti voluntari şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie, ai Facultăţii de Medicină Dentară, Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova şi UNEFS Bucureşti.
„Evaluările medicale reprezintă o misiune extrem de importantă a Special Olympics. Sunt copii şi tineri care provin din familii cu o situaţie materială precară, iar şansa de a fi evaluaţi gratuit de specialişti este un lucru minunat. În momentul consultului pot fi depistate probleme medicale grave. Avem un exemplu în acest sens al unui concurent din California, căruia în momentul consultului de specialitate i s-a depistat un cancer gingival. Din acel moment, tânărul a devenit mesagerul nostru“, a spus directorul Special Olympics România.

Traseul Flăcării Speranţei

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Naţionale Special Olympics va avea loc sâmbătă, începând cu ora 19.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“. Aprinderea Flăcării Speranţei, Cercul Prieteniei, Jurământul Special Olympics, spectacolul bucuriei de a participa şi al dorinţei de a câştiga sunt doar câteva dintre momentele evenimentului sportiv Special Olympics. Flacăra Speranţei va fi aprinsă de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi purtată, începând cu ora 19.00, de reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Jandarmeriei, sportivi Special Olympics, dar şi de foşti şi actuali sportivi de performanţă precum: Marius Barcan (campion naţional la handbal), Nicu Stoian (medaliat cu bronz la volei la Jocurile Olimpice), Ionuţ Mitrică (medaliat la karate), Natalia Andrei (multiplă campioană la atletism participantă la Jocurile Olimpice), Cezara Constantin (multiplă campioană la spadă) şi Cristieana Cojocaru (medaliată cu bronz la atletism la Jocurile Olimpice). Flacăra Speranţei va fi purtată pe traseul strada A.I. Cuza – Universitate – Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ – Piaţa „Mihai Viteazul“.    

Theodor Matican, unul din campionii noştri

Concurentul care va purta Flacăra Speranței alături de oficialităţi va fi Theodor Matican, din Craiova. În ciuda paraliziei sale cerebrale, el a reuşit să devină un înotător, un schior şi un ciclist de succes, iar datorită sportului a reuşit performanţe deosebite şi la şcoală. Ultimele competiţii importante la care a participat sunt Cupa Mondială de Paraciclism, în oraşul Castiglione delle Pescaia (Italia), la care a obţinut primul loc la categoria juniori II, la proba de contratimp, şi Jocurile Mondiale de Înot de la Monaco. Theodor Matican a rostit ieri jurământul Special Olympics: „Vreau să câştig, iar, dacă nu o să pot, vreau să fiu brav în încercarea mea!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS