18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRodica Popescu-Bitănescu şi Florina Cercel, în Bănie

Rodica Popescu-Bitănescu şi Florina Cercel, în Bănie

http://www.youtube.com/watch?v=_IKZp168BS8

Rodica Popescu-Bitănescu şi Florina Cercel, două dintre protagonistele spectacolului Teatrului Metropolis – „Gaiţele“, care se va juca pe scena Naţionalului craiovean pe 9 decembrie, de la ora 19.00, au poposit ieri pe plaiuri olteneşti. Publicul craiovean este invitat să savureze una dintre cele mai valoroase comedii ale dramaturgiei contemporane româneşti, text de mare forţă dramatică, degajând o energie uriaşă. Spectacolul, cu un enorm succes până acum, s-a bucurat de prestaţia unor mari actori ai scenei şi filmului româneşti. Piesa, o satiră socială, cum însuşi autorul ei o numea, „în care m-am străduit, cu adevăr şi mânie, să demasc lumea putredă ce mi se dezvăluise în toată hâda ei goliciune“, a mai fost jucată la Craiova la începutul lui 2013, în aceeaşi distribuţie.
„Eu am văzut multe spectacole cu «Gaiţele». Am fost Colette sau Zamfira în «Gaiţele», am văzut diferite «Gaiţe» în filme sau în teatru, dar cel mai bun spectacol la ora actuală este acesta: «Gaiţele» noastre puse în scenă de Dan Tudor, un regizor cu o fantezie nemaipomenită, cu o dragoste imensă de Kiriţescu şi de toată trupa. Iar cea mai bună Aneta Duduleanu pe care am văzut-o şi de care mă bucur în fiecare seară când joc în acest spectacol este Florina Cercel. Este o bucurie când joc cu ea, o bucurie când joc alături de Ileana Stana-Ionescu, care este excelentă în Lena, o bucurie când joc alături de Olga Delia Mateescu, care este Fraulein şi a făcut o compoziţie specială. În timpul repetiţiilor nu credeam că va fi aşa de bună. Nu mai vorbesc de echipa de actori tineri! Costumele sunt splendide. Decorul e superb, atât de elegant şi atât de funcţional: patul devine masă, masa devine pat, nici nu vă daţi seama când. Toată lumea e excelentă. Când m-a sunat Dan Tudor pentru acest rol, nu am vrut. M-a lăsat în pace. Am acceptat şi bine am făcut, căci cu fiecare repetiţie a început să-mi placă mai mult Zoia, sora cea mică a Anetei Duduleanu. Fiecare avem o influenţă veche asupra celorlalte spectacole. Dar în «Gaiţele» lui Dan Tudor suntem atât de personale fiecare, atât de diferite de spectacolele celelalte. A fost o provocare acest rol, care mi-a dat ocazia să fac o compoziţie. Încă din anii studenţiei doream să fac personaje în vârstă, să fac compoziţie. Ei, şi a venit momentul şi l-am făcut cu mare plăcere“, a precizat Rodica Popescu-Bitănescu.

Un rol, o provocare

Şi Aneta Duduleanu a fost o provocare pentru Florina Cercel. „Mai bine de zece ani am jucat Wanda în «Gaiţele» într-o distribuţie a Teatrului Naţional din Bucureşti, şi Aneta Duduleanu era Draga Olteanu. Florin Piersic era Mircea Aldea. Am acasă, la Bucureşti, o poză cu mine şi cu Florin Piersic într-o scenă din actul doi şi mă uit la mine, cea de atunci, ca la o persoană total necunoscută. De aceea a fost o provocare, pentru că am jucat timp de zece ani acest text cu Marin Moraru, cu Dinică, Raluca Zamfirescu, cu Draga, cu Ileana Stana Ionescu, care atunci juca Fraulein, iar acum e altceva. Îţi rămân în memoria auditivă sunete, intonaţii, stări, situaţii. Atunci când Dan Tudor mi-a propus să joc Aneta Duduleanu, am deschis ochii mari, m-am strâns toată, m-am plimbat prin cameră şi, când nu se mai aştepta la un răspuns afirmativ, am spus: «Accept». Mă gândeam că n-am să reuşesc. Substanţa dramatică a Anetei Duduleanu nu este una caricaturală şi grotescă, e una umană, naturală, pe care o întâlnim, aproape peste tot, sigur, nu în toată complexitatea pe care o descrie Kiriţescu. Tocmai de aceea m-am gândit şi am crezut că pot să fac acest rol altfel decât Draga sau Tamara Buciuceanu“, a precizat Florina Cercel.
Publicul craiovean va avea parte de un spectacol care „aduce lumină, căldură“, după cum preciza Florina Cercel, cu un final sensibil, neaşteptat, „original“, cum l-a numit Rodica Popescu-Bitănescu, pe care o veţi putea urmări într-un interviu acordat Gazetei de Sud şi care va putea fi vizionat pe site-ul gds.ro, sâmbătă, 30 noiembrie, în cadrul emisiunii „Orizonturi culturale“. Preţul biletelor este de 100 de lei, iar pentru elevi, studenţi, pesionari – 80 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS