16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPremieră chirurgicală cu interes zero la Craiova

Premieră chirurgicală cu interes zero la Craiova

http:http://www.youtube.com/watch?v=JopStByUYOo
http:http://www.youtube.com/watch?v=BvEEpwpTcKQ
http:http://www.youtube.com/watch?v=1RUd94qkJsQ

Intervenţiile transmise în direct în Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova au atras în sală doar câţiva curioşi  

Trei intervenţii chirurgicale făcute vineri, în premieră în România, de către medicul spaniol Diego Gonzalez Rivas, s-au dovedit lipsite de interes la Craiova. Doctorul din La Coruna a sosit în Bănie la invitaţia lui Alin Demetrian, medic specialist la Clinica de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, unitate unde au avut loc şi operaţiile, în blocul operator de la etajul 5. Spaniolul s-a pregătit temeinic, şi-a adus şi o parte din instrumentar, special realizat de el pentru a-l ajuta la intervenţiile programate, iar spitalul i-a furnizat cazurile. Toate au constat în lobectomie pulmonară toracoscopică uniportală, făcută printr-o singură incizie, de 4-5 centimetri.
Practic, a fost vorba de operaţii în care un lob pulmonar (o parte din plămân) a fost rezecat chirurgical printr-o incizie mică şi fără depărtarea coastelor, în locul unei incizii de 10-15 centimetri, cum se face abordul clasic, şi cu depărtarea coastelor. „Alin m-a rugat să vin şi să prezint tehnica aceasta în România, care are foarte multe avantaje pentru pacient. Primul caz va fi uşor, pentru că e vorba de o lobectomie medie, o floare la ureche aş putea să spun. A doua operaţie ar putea fi mai dificilă, pentru că este un caz de boală infecţioasă, un abces inflamator la nivelul plămânilor, deci un caz complex. Cel de-al treilea caz va fi, de asemenea, uşor, pentru că este vorba de o afecţiune benignă. Noi facem lobectomia numai dacă analizele arată că este vorba de o afecţiune benignă“, a explicat dr. Diego Gonzalez Rivas înainte de a intra în operaţie.
„Practic, acest tip de operaţie a fost inventat de către doctorul Diego Gonzalez Rivas în urmă cu doi ani. El a încercat să minimalizeze numărul de porturi, adică de locuri de acces în cavitatea toracică, pentru a realiza această intervenţie, şi până la urmă a reuşit. Este o operaţie care se face toracoscopic şi în România, dar prin mult mai multe porturi, cel puţin două-trei, în timp ce doctorul Gonzalez Rivas realizează o singură incizie pentru întreaga operaţie“, a completat dr. Alin Demetrian, scoţând astfel în evidenţă în ce a constat premiera la cele trei operaţii.

Operaţia a rulat cu sala goală

Pentru că aceste intervenţii au avut şi rol didactic, ele s-au transmis în direct în Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, unde au fost invitaţi să participe toţi cei interesaţi de intervenţiile chirurgicale minim invazive: studenţi, medici rezidenţi, medici specialişti şi medici primari chirurgi. Din sala de operaţie, dr. Diego Gonzalez Rivas a explicat fiecare mişcare a sa, dar în Aulă nu prea avea cine să asculte. Într-o sală cu 300 de locuri s-au ocupat doar vreo 30. Nu a fost prezent nici un medic chirurg craiovean, doar câţiva studenţi, unii din Republica Moldova care studiau la Craiova, şi câţiva reprezentanţi ai firmelor care furnizează instrumentarul pentru chirurgia laparoscopică.
Cel mai interesat s-a dovedit un medic rezident venit tocmai de la Timişoara pentru a se documenta despre acest tip de intervenţie. El a fost şi singurul care a pus întrebări în timpul operaţiei şi a comunicat cu medicul spaniol în limba engleză. „Acest prim caz a fost ales special pentru o intervenţie cât mai didactică. La pacienta de 47 de ani, nefumătoare, s-a descoperit problema întâmplător, pentru că ea se prezentase pentru o intervenţie de fibrom. S-a recurs la explorări şi la stabilirea diagnosticului. Aveţi pe ecran rezultatul de la computerul tomograf“, au fost primele explicaţii venite din sala de operaţie către cei din aulă. Din păcate, tot ce s-a întâmplat în blocul operator nu a avut şi adresabilitate. Studenţii din Craiova au dat vina pe sesiune, iar rezidenţii pe faptul că evenimentul a fost organizat din scurt, iar promovarea sa nu a fost suficient de bună.
„A fost o operaţie printr-o incizie minimă, de doar 4-5 centimetri. Este un gen de intervenţie care, în general, în România se realizează cu depărtarea costelor, cu o incizie mult mai mare decât atât. Marele avantaj al pacientului este atât estetic, cât şi funcţional, în sensul că nu se îndepărtează coastele, iar durerea operatorie este mult diminuată. În plus, recuperarea este rapidă, iar integrarea socială la fel. Mai mult, operaţia durează mult mai puţin şi este realizată cu mijloace tehnice moderne“, a mai spus dr. Alin Demetrian. „După operaţie sperăm ca totul să fie bine, iar în câteva zile cele două paciente şi pacientul să plece acasă. Acest tip de intervenţie sperăm să-l implementăm şi la noi, de asta l-am adus în România pe medicul Gonzalez Rivas. Deocamdată, este o tehnică pe care nu o stăpânim, dar sperăm să ne perfecţionăm. Diego vrea să ne înveţe şi sper să ajungem să facem acest tip de intervenţii şi la Craiova“, a conchis dr. Alin Demetrian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS