22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdăpost pentru 500 de câini

Adăpost pentru 500 de câini

Primăria Craiova a semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru primele padocuri din viitorul adăpost canin, situat la marginea oraşului

Construirea noului adăpost de câini din Craiova ar trebui să înceapă în această săptămână. Primăria Craiova a desemnat câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia noului adăpost de câini. Este vorba despre firma Team World Construct SRL din localitate, care a avut oferta cea mai avantajoasă în urma procedurii de achiziţie publică: 1.871.812 lei – cu doar 3% sub valoarea estimată, de 1.930.601 lei. Municipalitatea a semnat contractul pe această firmă pe 27 noiembrie 2012. Termenul de execuţie al lucrărilor este de şase luni, din care primele 15 zile sunt alocate pentru proiectare, iar restul de cinci luni şi jumătate pentru execuţie. În caietul de sarcini se menţionează în mod expres că execuţia nu poate dura mai puţin de patru luni! Cele 15 zile destinate proiectării se împlinesc astăzi, astfel că de mâine, cel puţin teoretic, constructorul ar trebui să înceapă lucrările de realizare a padocului.

Padocuri de 1,8 milioane lei

Procedura de achiziţie publică menţionată vizează numai prima etapă de construire a adăpostului de câini, etapă în care se vor construi padocuri pentru doar 500 de câini din cei 5.000, cât va fi capacitatea totală a adăpostului.
Câinii vor fi ţinuţi câte patru în padoc. Fiecare padoc va avea dimensiunea de 2,5/5,5 m, din care cuşca propriu-zisă (realizată din plăci isopan pe structură metalică, iar pe jos având beton sclivisit) are 2,5/2,6 m, iar restul reprezintă zona de alergare descoperită, împrejmuită cu plasă bordurată. Între 50 şi 70 de unităţi vor constitui baterii de padocuri, ce vor include şi cuşti individuale pentru izolarea câinilor agresivi. Tot din isopan pe structură metalică vor fi realizate şi clădirile anexe, doar că acestea vor avea la interior compartimentări cu rigips.
Într-o primă fază, dejecţiile animalelor, dar şi cele de la toalete vor fi colectate într-un bazin etanş de 30 mc, care va fi golit cu vidanjele atunci când e necesar. Ulterior, odată cu extinderea adăpostului, vor fi construite în incintă două ministaţii de epurare.
Pe lângă construirea de padocuri, investiţia propriu-zisă presupune şi construirea unei clădiri anexe – care cuprinde zona de carantină, cabinetul medical, sala de operaţie şi cea de recuperare postoperatorie, spălătoria, morga (dotată inclusiv cu cameră frigorifică pentru cadavre), depozitul de medicamente, magazia, bucătăria şi zona de întreţinere – dar şi alei pietonale sau carosabile, parcări, spaţii verzi (inclusiv o perdea de vegetaţie pe întreg perimetrul). Incinta va fi împrejmuită şi va beneficia de supraveghere video, iar gunoiul va fi colectat selectiv, pe o platformă betonată special amenajată.
Clădirea administrativă va fi iluminată economic, folosind tuburi cu neon, dar va fi încălzită cu cel mai scump şi – se spune – mai eficient sistem de încălzire – panouri radiante cu infraroşii. Apa va fi asigurată din reţeaua oraşului, apreciindu-se că e mai ieftin aşa, decât o alimentare dintr-un puţ forat, preexistent, dar care oferă o apă cu un conţinut mult prea mare de amoniac ca să poată fi folosită ca atare, fiind necesară tratarea ei pentru a o face potabilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS