19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAgricultură cu tractoare Rabla

Agricultură cu tractoare Rabla

Media UE: un tractor la 17 hectare; media României: un tractor la 53 de hectare; media Doljului: un tractor la 65 de hectare. 94% din tractoarele Doljului sunt depăşite moral, deşi în Craiova funcţionează singurul producător de profil din România.

94% din tractoarele folosite în agricultura doljeană sunt modele vechi, neperformante, care nu pot asigura implementarea unei agriculturi moderne, intensive, se spune într-un raport pe anul 2011. Statisticile spun că Doljul are circa 7.500 de tractoare, din care în jur de 7.000 sunt modele vechi. 5.600 de bucăţi sunt modele U 650, cu o capacitate sub 65 de cai-putere, iar aproape 1.400 de bucăţi sunt modele U 445 – cu o capacitate mai mică de 45 de cai-putere. Doljul are o suprafaţă agricolă de 585.000 de hectare, din care 488.000 de hectare reprezintă suprafaţa arabilă. Cele mai mari suprafeţe (270.000 de hectare) sunt ocupate de cerealele pentru boabe (grâu şi porumb). Raportat la aceste statistici, rezultă o medie de un tractor la 65 de hectare, ceea ce înseamnă foarte puţin în comparaţie cu media statelor din UE.

Polonia, cu mult peste noi

Potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură (OAA) din cadrul ONU, la o suprafaţă agricolă de 9,4 milioane de hectare, România are o flotă de 175.000 de tractoare, în timp ce în Polonia la 14 milioane de hectare sunt în funcţiune 1,5 milioane de hectare. Statistic, fiecare tractor din Polonia acoperă o suprafaţă de zece hectare, în timp ce în România raportul este de unu la 53 de hectare, adică de cinci ori mai mare. Analiştii din agricultură spun că piaţa internă are nevoie de circa 30.000 de tractoare anual, timp de un deceniu, pentru a ajunge la nivelul mediu al ţărilor din UE, unde media este de 17 hectare/tractor. Pe de altă parte, realitatea este că distribuţia utilajelor este inegală, pentru că doar o parte dintre terenurile agricole sunt exploatate în forme asociative, capabile să facă agricultură performantă, cu utilaje moderne. În Dolj, suprafaţa lucrată în forme asociative este de 197.000 de hectare (40%), la 638 de exploataţii agricole. Cristian Costea, directorul Direcţiei pentru Agricultură (DA) Dolj, spune că producătorii agricoli nu au suficiente resurse financiare pentru a investi în utilaje. „Programul Rabla a fost mort din faşă, pentru că la tractoarele mai vechi de zece ani se acordă un ajutor de doar 17.000 de lei. Este puţin pentru cei care vor să cumpere un tractor nou“, spune Costea. Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a declarat recent la Craiova că Programul Rabla pentru tractoare ar putea beneficia de câteva îmbunătăţiri. În prezent, producătorii agricoli mai pot achiziţiona tractoare în leasing, cu un avans de 25%, perioadă de creditare de 60 de luni, cu rate semestriale sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Prin accesarea fondurilor structurale, fermierii pot obţine o finanţare de până la 50%. Altă modalitate de achiziţionare este direct de la producător. MAT Craiova, singurul producător de tractoare din România, are în ofertă un avans de minimum 50% plus rate pe o perioadă de maximum şase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS