26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAnchete pentru ajutorul social

Anchete pentru ajutorul social

Modificarea Legii ajutorului social le dă de furcă angajaţilor Primăriei Craiova, deoarece, pentru aprobarea dosarului, aceştia trebuie să facă o anchetă socială minuţioasă beneficiarului.
Lista bunurilor pe care nu trebuie să le deţină un beneficiar de venit minim garantat este destul de stufoasă. Aşadar, cei mai săraci dintre craioveni vor fi căutaţi de aparate de filmat, laptopuri, cristale şi blănuri. Nici cei cu scutere, maşini de tricotat sau cazane de ţuică şi drujbă nu trebuie să se mai gândească la vreun beneficiu bănesc. Cei de la Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS) Craiova vor fi nevoiţi să caute până şi în coteţele şi grajdurile cu animale pentru a descoperi dacă potenţialul beneficiar a declarat corect numărul de animale pe care îl deţine. Până în prezent, cei de la primărie nu au descins pe la locuinţele craiovenilor, fiind în faza de primire a dosarelor, urmând ca la sfârşitul lunii februarie să efectueze şi anchetele sociale. „Cererile pentru acordarea ajutorului social completate de solicitanţii acestui drept conform modelului prevăzut de HG nr. 50/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 se vor depune pe parcursul lunii februarie 2011 pentru cei care se găsesc deja în plată la Direcţia de Asistenţă Socială a primăriei, sediul din cartierul Craioviţa Nouă. Se vor face anchete sociale pentru toţi cei care vor depune această nouă cerere“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Cereri pentru acordarea ajutorului social se pot depune pe tot parcursul anului de către cei care se încadrează în prevederile legii.
Chiar dacă legea impune termeni mai restrictivi, cei de la Direcţia de Asistenţă Socială Craiova apreciază că numărul beneficiarilor de venit minim garantat va fi aproximativ acelaşi cu numărul beneficiarilor pe vechea lege.
 
Alocaţie anulată de absenţele şcolare

În cazul alocaţiei pentru susţinerea familiei (după vechea lege, alocaţia complementară şi monoparentală), situaţia se simplifică. Pentru efectuarea anchetei sociale, personalul Biroului Alocaţii de tip familial, indemnizaţii, subvenţii căldură trebuie să constate dacă într-adevăr solicitantul are în grijă minorii pentru care i se acordă suma respectivă, dacă are o situaţie financiară precară, un venit cuprins între 200 şi 370 de lei pe membru de familie. Mai dificil va fi pentru Agenţia de Prestaţii Sociale Dolj, care trebuie, pe baza datelor furnizate de inspectoratul şcolar, să ţină evidenţa absenţelor minorilor declaraţi de beneficiar.
De la începutul anului şi până în prezent, au solicitat alocaţie pentru susţinerea familiei doar 275 de craioveni. Reprezentanţii primăriei consideră că multe alocaţii pentru susţinerea familiei vor fi pierdute din cauza minorilor care frecventează cursurile şcolare sporadic.

Ajutoare restrânse

Guvernul se gândeşte ca sistemul alocaţiilor de încălzire să fie schimbat până la sfârşitul lunii iulie 2011, urmând ca acestea să fie acordate doar persoanelor cu venituri reduse.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII