16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEliberaţi camerele de cămin plătite!

Eliberaţi camerele de cămin plătite!

Organizarea în Craiova a concursului naţional „Agronomiada“, ediţia XXII-a, a scos la iveală problema majoră cu care se confruntă centrul universitar: lipsa locurilor în căminele studenţeşti. De aceea, în cele patru zile de concurs, 200 de studenţi craioveni cazaţi în Complexul de la Agronomie trebuie să îşi facă bagajele şi să elibereze camerele pentru a le pune la dispoziţia colegilor altor centre universitare, participanţi la competiţie.  

Studenţii craioveni cazaţi în căminul nr.1 din Complexul de la Agronomie au fost înştiinţaţi de reprezentanţii Facultăţii de Agronomie că în luna mai, pentru patru zile, trebuie să plece din camerele de cămin. Nu este o măsură pentru igienizarea clădirii, aşa cum aţi fi tentaţi să credeţi, ci pentru a caza în aceste camere aproximativ 200 de studenţi veniţi de la cele mai mari centre universitare din ţară, care vor participa la Concursul Naţional „Agronomiada“, care se va desfăşura la Craiova. Lipsa locurilor de cazare în căminele craiovene a iscat o adevărată problemă între studenţii care locuiesc în cămine şi reprezentanţii facultăţilor. „Suntem un grup de studenţi cazaţi în căminul nr. 1, Complex Agronomie. Prin intermediul dumneavoastră vrem să scoatem la iveală faptul că ni se încalcă drepturile, prin emiterea unui ordin de evacuare a studenţilor Facultăţii de Agronomie şi Horticultură, pentru a putea caza studenţi din alte oraşe, participanţi la concursul naţional. Deşi am plătit căminul, nu ni se respectă contractul semnat cu Direcţia cămine, cantine la începutul anului universitar, deoarece între 6 şi 9 mai trebuie să eliberăm camera de cămin, inclusiv obiectele personale, şi mulţi dintre noi nu avem unde să rămânem pe perioada desfăşurării concursului. Menţionăm că noi am plătit căminul şi nu primim nici un fel de despăgubire. Cu alte cuvinte, vin nişte străini să stea pe banii noştri“, scria în sesizarea primită pe adresa redacţiei.  

Nu există altă posibilitate de cazare a studenţilor participanţi la concursul „Agronomiada“

Reprezentanţii Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova susţin că o astfel de manifestare ştiinţifică trebuie susţinută, însă în acelaşi timp găsită o soluţie şi pentru studenţii care trebuie să elibereze camerele de cămin pentru patru zile. „O să facem o listă cu studenţii care sunt de acord să elibereze camera, dar şi cu cei care se opun. Lucrurile personale şi le pot închide în dulap. Cei cazaţi la Complexul de la Agronomie trebuie să înţeleagă că altă posibilitate de cazare a studenţilor veniţi din toate colţurile ţării pentru concurs nu există. Este vorba de imaginea centrului universitar craiovean, de aceea este inadmisibil să cazăm participanţii în cămine diferite. Pentru studenţii noştri vom cere o scutire a taxei pentru zilele de 6 şi 7 mai, respectiv joi şi vineri, pentru că sâmbăta şi duminica au oricum liber“, a precizat Claudiu Neagoe, preşedintele COS Craiova.  

„Un astfel de concurs implică unele costuri exagerate, pentru care facem eforturi deosebite!“

La rândul lor, reprezentanţii Facultăţii de Agricultură, care se ocupă de organizarea acestui concurs naţional la Craiova, susţin că reacţia studenţilor este exagerată. Cinci centre universitare din Cluj, Iaşi, Timişoara, Bucureşti şi Craiova sunt implicate în acest concurs, iar în acest an este rândul Craiovei să fie gazdă şi organizatoare a tuturor manifestărilor ştiinţifice. Din cadrul facultăţilor craiovene, aproximativ 100 de studenţi vor concura alături de cei 200 de studenţi veniţi de la universităţile din ţară, însoţiţi de cei 65 de dascăli coordonatori. „O dată la cinci ani este rândul nostru să organizăm această manifestare ştiinţifică. Din nefericire, noi nu avem suficiente locuri de cazare nici pentru studenţii noştri, de aceea am apelat la această variantă, sugerându-le studenţilor cazaţi în complexul de la Agronomie să elibereze camerele în dimineaţa zilei de 6 mai… Mai mult decât atât, pe perioada concursului vom suspenda cursurile, pentru ca toţi cei cazaţi să poată pleca la casele lor. Un astfel de concurs implică unele costuri exagerate, pentru care facem eforturi deosebite!“, a precizat prof. univ. dr. Marin Soare, decanul Facultăţii de Agricultură din Craiova.  

Patru zile de concurs costă Facultatea de Agricultură 70.000 de lei

Concursul „Agronomiada“ cuprinde zece discipline de specialitate, precum: fitotehnie, genetică, floricultură, legumicultură, microbiologia alimentelor etc., dar şi competiţii sportive de pescuit sau fotbal. Câştigătorii competiţiilor vor primi premii în bani. Costurile totale ale Concursului Naţional „Agronomiada“, potrivit decanului Marin Soare, ating aproximativ 17.000 de euro (70.000 de lei). Decanul Facultăţii de Agricultură a menţionat că nu ştie dacă procedeul de returnare a banilor studenţilor craioveni este posibil pentru cele două zile de cazare. „La începerea anului universitar, facultăţii noastre i-au fost atribuite 30 de camere în complexul de la Agronomie, din care însă noi avem nevoie de 22. Pentru diferenţa de camere de care avem nevoie se ocupă reprezentanţii Facultăţii de Horticultură, care, la rândul lor, vor încerca să elibereze camerele necesare“, a mai spus Marin Soare.
Studenţii din centrele universitare din ţară vor lua micul dejun, prânzul şi cina la Cantina Liceului „Gheorghe Chiţu“ din Craiova, se vor distra în discoteca-club Zebrano, competiţia sportivă de fotbal va avea loc în Parcul Tineretului, iar în ceea ce priveşte competiţia de pescuit, reprezentanţii Facultăţii de Agricultură nu s-au hotărât încă dacă îi vor duce la balta de la Fântânele sau la cea de la Gherceşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII