15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvocatul Poporului decide soarta dascălilor

Avocatul Poporului decide soarta dascălilor

Sindicatele din învăţământ nu au ajuns la nici un rezultat în urma negocierilor purtate cu Ministerul Educaţiei referitoare la reducerea cu 15.000 de posturi. Sindicaliştii sunt însă hotărâţi: au declarat măsurile impuse de minister ca neconstituţionale şi au cerut sprijinul Avocatului Poporului.

Marţi, 12 ianuarie 2010, a avut loc a doua rundă de negocieri dintre federaţiile sindicale din învăţământ şi Ministerul Educaţiei. Pentru început, ministerul a renunţat la două dintre măsurile propuse pentru eficientizarea reţelei şcolare. În urma discuţiilor, s-a stabilit să nu mai fie luate în calcul, la restructurarea posturilor, mărirea normei profesorilor cu peste 25 de ani vechime şi gradul I şi mărirea normei directorilor unităţilor de învăţământ. În locul acestor două propuneri, ministerul a venit în sprijinul inspectoratelor şcolare judeţene pentru stabilirea reducerii de posturi cu alte opt propuneri: la nivelul unei comune să existe o singură şcoală; predarea educaţiei fizice la clasele primare să fie făcută de învăţători/institutori, fără a afecta însă normele titularilor; reorganizarea centrelor de execuţie bugetară la nivel local; încadrarea la numărul minim de ore prevăzute de actualele planuri-cadru; efectuarea orelor de laborator tehnologic cu întreaga clasă. În învăţământul vocaţional, orele de cultură generală să se efectueze cu toată clasa, excepţie făcând orele de specialitate. Altă măsură oferită de minister este reducerea numărului de clase de seral, cu eventuale compensări prin învăţământul cu frecvenţă redusă. La aceste ultime propuneri, se adaugă aceea formulată iniţial de minister, privind majorarea efectivelor minime de preşcolari şi elevi care permit dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ şi organizarea claselor I, a V-a şi a IX-a din unităţile de învăţământ din mediul urban la limita maximă prevăzută de lege, de 30 de elevi. „În opinia noastră, aceste propuneri nu vin în sprijinul calităţii actului didactic românesc, ci sunt măsuri de restricţii bugetare. Cel mai grav este că a apărut şi HG nr. 1618 /2009 privind finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, finanţate din bugetele locale, pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar pentru anul 2010 şi, totodată, s-a dat matricea de încărcare a personalului auxiliar şi nedidactic. Toate aceste măsuri nu duc decât la disponibilizarea personalului didactic şi nedidactic. Sperăm însă ca această ordonanţă să fie declarată neconstituţională“, a spus Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului din Învăţământ „Spiru Haret“ Dolj.

Ordonanţa de urgenţă, pe masa Avocatului Poporului

Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au menţionat că această ordonanţă este scoasă din contextul general, sesizând Avocatul Poporului pe motiv că reducerea cu 15.000 de posturi în învăţământ este neconstituţională. „Toate aceste ordonanţe nu fac decât să afecteze drepturile constituţionale ale personalului didactic, respectiv dreptul la un nivel de trai decent, dar şi dreptul la muncă şi la protecţie socială a muncii. Se încalcă până şi prevederile articolului 53, alineatul 1, din Constituţie, care reglementează expres şi limitativ în ce cazuri exerciţiul unor drepturi şi libertăţi poate fi îngrădit. Nici unul dintre aceste cazuri nu motivează concedierea masivă a unui număr atât de mare de personal din învăţământ“, a menţionat Constantin Rada, preşedintele FSLI, filiala Dolj.
În judeţul Dolj, 500 de angajaţi din învăţământ ar urma să fie disponibilizaţi. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII