15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStart cu stângul în învăţământ

Start cu stângul în învăţământ

După o vacanţă prelungită, de aproximativ trei săptămâni, elevii şi dascălii au revenit la şcoală. Începutul de an vine însă cu veşti proaste pentru angajaţii din învăţământ: planul de şcolarizare pentru anul 2010 pentru Dolj nu a ajuns nici până acum la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), iar aproximativ 300 de angajaţi vor rămâne fără slujbă până la 1 septembrie 2010. 

După ce învăţământul doljean a avut foarte mult de suferit pe parcursul anului 2009, veştile rele continuă să sosească. Numărul maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat din ţară va scădea, în 2010, cu 15.000, de la 321.677 în intervalul ianuarie-august, la 306.677, în septembrie-decembrie, potrivit unei ordonanţe de urgenţă emise la sfârşitul lunii decembrie.
Atât sindicaliştii, cât şi reprezentanţii ISJ consideră că momentan nu se poate vorbi de o reducere a posturilor din învăţământul doljean. În prezent sunt 9.754 de posturi finanţate de consiliile locale şi 319, de consiliul judeţean. „La nivelul judeţului Dolj vor fi reduse 299 de posturi în învăţământ, 293 în învăţământul preuniversitar şi şase în cel special. Considerăm că este o măsură abuzivă, întrucât nu s-a discutat absolut deloc această problemă cu factorii sociali. Nu ni se pare firesc ca tot învăţământul să aibă de suferit, după ce anul trecut doar în judeţul Dolj au fost reduse 540 de posturi. Ca o comparaţie, în 1990, învăţământul era acreditat cu 400.000 de posturi, iar pentru 1 septembrie 2010 se preconizează să se ajungă la 306.000. Atâta timp cât există elevi, este absurd ca angajaţii din învăţământ să fie disponibilizaţi“, a afirmat Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Dolj. FSLI ameninţă că va ataca această ordonanţă la Curtea Constituţională.

„Nu poţi desfiinţa o clasă de 12 elevi“

Şi reprezentantul Sindicatului din Învăţământ „Spiru Haret“ Dolj a menţionat că, pe 23 decembrie, sindicatul pe care îl conduce a avut o discuţie la guvern, dar nu li s-a menţionat nimic din deciziile ce urma să fie luate. „A fost o decizie luată în secret, în urma unor calcule greşite în raportul făcut la nivel de şcoală şi de elevi pe clasă. Nu poţi să desfiinţezi o clasă de 12 elevi şi să muţi profesorul la altă şcoală! Nu putem da afară profesorii necalificaţi, pentru că în multe unităţi de învăţământ cursurile sunt predate de profesori necalificaţi, iar atunci nu va avea cine să facă orele. În plus, la liceele de artă sunt profesori plătiţi cu ora. La cel din Craiova predau mulţi artişti de la Filarmonică. Nu putem să îi dăm afară“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului din Învăţământ „Spiru Haret“ Dolj. Din cele precizate de sindicalişti, în judeţul Dolj, predau aproximativ 40 de cadre didactice necalificate.
În plus, Constantin Lungulescu a mai spus că prin restructurarea personalului din învăţământ nu se poate realiza o economie la buget foarte mare.

În funcţie de planul de şcolarizare, se va decide soarta dascălilor doljeni

Reprezentanţii ISJ Dolj au menţionat că o reducere de personal în învăţământ este imposibilă în acest moment, la patru luni de la debutul anului şcolar. „Aşteptăm planul de şcolarizare pentru judeţul Dolj pentru 2010, deoarece până în acest moment nu ne-a fost trimis, deşi, de obicei, în luna decembrie îl aveam. În funcţie de acest plan vom decide ce este de făcut la nivelul învăţământului doljean pentru noul an şcolar. Ca şi soluţie, de exemplu, din trei clase cu câte 20 de elevi, s-ar putea face două clase a câte 30 de elevi, numărul maxim prevăzut de lege. În acest caz, activitatea profesorilor este restrânsă. Asta înseamnă că unii titulari vor pleca la alte şcoli, în locul suplinitorilor“, a precizat Diana Buşoi, inspectoarea generală a ISJ Dolj. Altă soluţie la care se poate apela ar fi majorarea normei unui cadru didactic, de la 18 ore pe săptămână, cât au în prezent, la 20 de ore. Altă variantă ar fi ca directorii de şcoli să nu mai fie degrevaţi de ore. Potrivit sindicatelor, la nivel naţional, aproape 15.000 de directori nu îşi fac norma, iar în locul lor predau suplinitorii.

Reduceri de posturi în alte judeţe

Olt: de la 7.009 posturi la 6.637, adică o reducere de 372 de posturi.
Mehedinţi: de la 4.553 de posturi la 4.170, adică o reducere de 383 de posturi.
Vâlcea: de la 6.147 de posturi la 5.927, adică o reducere de 247 de posturi.
Gorj: de la 5.916 de posturi la 5.790, adică o reducere de 126 de posturi.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII