15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNumărul şomerilor creşte alarmant

Numărul şomerilor creşte alarmant

De la lună la lună, numărul şomerilor din Dolj este tot mai mare, astfel că judeţul se menţine pe primul loc în ţară la numărul de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. „La sfârşitul lunii iulie, numărul şomerilor a ajuns la 28.502, cu 1.442 mai mare decât luna precedentă“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Comparativ cu octombrie 2008, luna în care agenţii economici din judeţ au anunţat primele disponibilizări masive pe fondul crizei economice, numărul şomerilor a crescut cu aproape 40%. Potrivit estimărilor, în următoarele luni, numărul persoanelor fără un loc de muncă ar putea creşte, atât pe fondul disponibilizărilor anunţate, cât şi din cauza absolvenţilor de învăţământ din promoţia 2009, care vor veni să se înregistreze în baza de date a AJOFM ca persoane aflate în căutarea unei slujbe. Potrivit legislaţiei în vigoare, aceştia sunt obligaţi să se înregistreze în termen de 60 de zile de la data absolvirii.
Cu toate că avem cel mai mare număr de şomeri, doar o mică parte dintre aceştia (aproximativ 10.000) sunt indemnizaţi. Potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Doljul se regăseşte printre judeţele cu cea mai mare pondere a şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor, după Mehedinţi (69,64%).

Doljul, pe locul IV pe ţară la rata şomajului

Chiar dacă suntem campioni la numărul de şomeri, nu acelaşi lucru se spune despre rata şomajului. Cu o rată de 9,8%, Doljul se situează pe locul IV la nivel naţional după judeţele Vaslui (11,2%), Mehedinţi (11,2%) şi Alba (10,4%). În luna iunie, cu o rată a şomajului de 9,3%, Doljul s-a situat pe locul V la nivel naţional, după Vaslui (12,1%), Mehedinţi (10,6%), Alba (9,9%) şi Teleorman (9,4%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU