16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFirmele ignoră forţa de muncă gratuită

Firmele ignoră forţa de muncă gratuită

Deşi îşi pot diminua cheltuielile cu personalul, prin obţinerea unei subvenţii echivalente cu salariul de bază al angajaţilor proveniţi din rândul persoanelor marginalizate social, nici în 2009 agenţii economici doljeni nu sunt interesaţi de acest sprijin.

Conform legislaţiei în vigoare privind prevenirea şi combaterea marginalizarii sociale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are obligaţia de a realiza un acompaniament social personalizat pentru tinerii cu vârste între 16 şi 25 de ani, aflaţi în dificultate, care se confruntă cu riscul excluderii profesionale. Aceste persoane pot beneficia de consiliere profesională şi mediere din partea personalului specializat al agenţiei, prin întocmirea unui plan individual de mediere. „În scopul integrării sau reintegrării în muncă, persoanele mai sus menţionate pot beneficia de plasare în muncă la un angajator avizat de agenţie, în baza unui contract de solidaritate. Acesta se încheie între AJOFM şi tânărul beneficiar pe o perioadă de până la doi ani, dar nu mai puţin de un an“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea coordonatoare adjunctă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.

Salariul de bază, subvenţionat în totalitate

Angajatorii care încadrează tineri în condiţiile unui contract de solidaritate (denumiţi angajatori de inserţie) pot beneficia de un avantaj considerabil – plata salariului angajatului respectiv de către stat. „În baza contractului de solidaritate, angajatorul de inserţie va încheia cu tânărul un contract de muncă (având o durată determinată egală cu cea a contractului de solidaritate), după care firma va încheia cu AJOFM convenţii prin care agenţia se obligă să ramburseze lunar salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu net pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică“, a explicat Daniela Neagoe.

În 2009, nici un angajator interesat de acest sprijin

Cu toate că ar putea face economii la plata salariilor, angajatorii nu se înghesuie să beneficieze de această facilitate. Potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Dolj, de la începutul anului şi până în prezent nici un angajator nu a devenit unul de inserţie. Au fost însă semnate nouă contracte de solidaritate cu potenţiali angajaţi. Nici anul trecut angajatorii nu au fost mult mai interesaţi de acest sprijin. În 2008, chiar dacă au fost semnate 35 de contracte de solidaritate, în Dolj, doar o firmă a angajat un tânăr în baza unui astfel de contract.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS