15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMedicii gorjeni au rupt bugetul

Medicii gorjeni au rupt bugetul

Câteva mii de angajaţi din Gorj au primit peste 4.000.000 de lei pentru concedii medicale acordate foarte uşor de medicii de familie.

Patru milioane de lei au fost achitate de la bugetul asigurărilor de stat, motiv pentru care conducerea Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Gorj a dispus verificarea concediilor medicale şi a felului în care au fost acordate.
„Este vorba de peste 46.300 de concedii medicale. Vor avea loc mai multe controale la mai mulţi medici de familie şi specialişti, pentru că avem suspiciunea că unele concedii medicale au fost eliberate pe ochi frumoşi. Avem un singur medic din judeţ, care a eliberat într-un an peste 1.300 de concedii medicale. Pe locul doi este alt doctor cu peste o mie de concedii, locul trei fiind cu peste 600“, a declarat Daniel Titu Bondoc, preşedintele CJAS Gorj. Aceeaşi problemă mai apre şi în alte judeţe, precum Galaţi, acolo unde sunt şi dificultăţi cu şomajul şi forţa de muncă.

Muncile agricole şi disponibilizările

Potrivit lui Bondoc, la o analiză atentă a perioadelor în care sunt date unele concedii medicale se observă că multe sunt eliberate primăvara şi toamna, atunci când sunt muncile agricole.
„Oamenii s-au obişnuit să îşi ia concediu medical de fiecare dată când au de muncă în agricultură. Nu se poate să lucrezi la casă, la grădină şi să-ţi iei şi salariul, să spui că eşti bolnav, pe când alţii nu au bani de proteze. Căci aceşti bani care merg la concediile medicale ar putea fi redirecţionaţi spre proteze“, a adăugat Daniel Titu Bondoc. De asemenea, alt motiv pentru care angajaţii aleg varianta concediului medical este teama de o posibilă disponibilizare. De exemplu, mai multe societăţi care activează în mineritul gorjean au solicitat verificarea acestor concedii medicale, pentru că sunt foarte multe. Din 2008 şi până în prezent, în Gorj au fost eliberate şi plătite 46.340 de concedii medicale. „S-au mai făcut verificări şi în anii trecuţi, însă, de data aceasta, situaţia este gravă, pentru că suntem printre primele judeţe din ţară cu atâtea concedii. Există o uşurinţă a medicilor care prescriu aceste concedii medicale. Vom spori numărul controalelor. O situaţie similară este întâlnită şi la eliberarea reţetelor. La început de lună cam aceiaşi pacienţi merg la farmacii să ia pastile pentru răceală, de exemplu. Nu se poate să răceşti la început de lună aşa des“, a spus Daniel Titu Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Medicul de familie, monitorizat

Sesizările numeroase privind abaterile cadrelor medicale primite la CJAS Gorj în ultimele luni au determinat conducerea să ia decizia monitorizării medicilor de familie. Şi în Gorj va fi implementat un sistem informatic care va permite fiecărui pacient să-şi monitorizeze medicul. Pacienţii nemulţumiţi se plâng de o serie de ilegalităţi, care sunt extrem de greu de demonstrat.
„Ştim că există cazuri de medici de familie care prestează servicii medicale la spital şi apoi le decontează la cabinet, alţii care-şi scriu reţete compensate pe numele pacienţilor lor, dar aceste lucruri sunt mai greu de demonstrat. Vom încerca implementarea unui sistem informatic, prin care pacienţii să-şi monitorizeze medicul de familie“, a afirmat Daniel Titu Bondoc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS