18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEditurile din ţara noastră, pe cale de dispariţie

Editurile din ţara noastră, pe cale de dispariţie

Editurile româneşti nu vor mai retipări manualele pentru anul şcolar 2009-2010, deoarece Ministerul Educaţiei a redus cu 70% fondurile cu această destinaţie, potrivit reprezentanţilor Uniunii Editorilor din România. Ministerul Educaţiei a redus, printr-un ordin trimis pe 30 aprilie tuturor inspectoratelor şcolare, bugetul alocat retipăririi de manuale şi a îngheţat preţurile de achiziţie la nivelurile de anul trecut. Reprezentanţii editurilor membre ale Uniunii Editorilor din România (UER), care acoperă 80% din piaţa de carte şcolară, acuză Ministerul Educaţiei de lipsă de transparenţă şi de management defectuos în privinţa manualelor, deoarece acest ordin nu le-a fost adus la cunoştinţă şi îi afectează în mod direct.
Bugetul alocat în anul şcolar 2008-2009 pentru retipărirea de manuale şcolare a fost de 24,5 milioane de lei, iar cel pentru 2009-2010 este de doar zece milioane de lei.
„Industria pe care o reprezentăm este desuetă, din ce în ce mai puţin interesantă pentru România. Noi, editorii de carte educaţională, suntem pe cale de dispariţie“, a declarat preşedintele UER, Mihai Penescu.
Potrivit datelor prezentate de preşedintele UER, vânzările de manuale pentru clasele a XI-a şi a XII-a din toamna anului 2008 au fost de zece ori mai mici decât cele din toamna lui 2007. Pentru a ilustra situaţia dificilă în care se află producătorii de manuale, Penescu a mai dat exemplul editurii All, pe care o reprezintă şi care, în primăvara anului 2008, a vândut 18.000 de exemplare de carte şcolară, iar în primul trimestru din 2009, doar 700.
„În 2008, Ministerul Educaţiei a alocat fonduri de 25 de milioane de euro pentru programul «100 de euro pentru profesori», zece milioane de euro pentru fondurile bibliotecilor şi şapte milioane de euro pentru retipăriri, adică 42 de milioane de euro în total. În 2009, au fost alocate doar 2,4 milioane de euro pentru achiziţia de carte, în general, iar toate celelalte fonduri au fost reduse la zero“, a precizat Mihai Penescu.

Creşte preţul tiparului

Printre problemele invocate de reprezentanţii editurilor se numără creşterea preţului tiparului în ultimele şase luni cu aproximativ 15% şi faptul că majoritatea cheltuielilor pe care le fac sunt în euro. „În concluzie, dacă la noi vor veni cereri de 300-400 de exemplare pentru un manual, nu le vom face. Nu vom porni tipografia pentru atât de puţine exemplare, deoarece este vorba de carte color, iar preţul unui exemplar, în condiţiile în care producem un număr redus, va fi mult mai mare. Banii pe care îi vom primi de la minister pentru aceste manuale nu vor acoperi nici măcar jumătate din costurile reale. În aceste condiţii, probabil voi face cinci manuale, dacă îmi sunt cerute în tiraj mare şi se încadrează în preţ. Dacă Ministerul Educaţiei vrea să facă educaţie, ar trebui să aloce mai multe fonduri pentru cartea şcolară“, a spus Penescu.
Uniunea Editorilor din România cere Ministerului Educaţiei descentralizarea achiziţiei de manuale şi trecerea acestui proces la piaţa liberă.
„Dacă ministerul nu e în stare să gestioneze această problemă, ar trebui să renunţe. În aproape toate ţările din Europa, manualele sunt cumpărate de către părinţi“, a precizat preşedintele UER.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU