16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNebunie la Asociaţia nr. 21 Calea Bucureşti

Nebunie la Asociaţia nr. 21 Calea Bucureşti

„Pe faţa ta scrie prost. Du-te dracu’, boule! Eşti analfabetă“. „Bă, tu eşti prost. Ieşi afară! Cine te-a adus aici?“. Aşa sună discuţiile dintre reprezentanţii Asociaţiei nr. 21 Calea Bucureşti şi unii locatari. Cearta a fost generată de desfa-cerea contractului de muncă al fostei admi-nistratoare, dar şi de nemulţumiri mai vechi ale proprietarilor.

De când a fost dată afară fosta administratoare, certurile se ţin lanţ la Asociaţia nr. 21 Calea Bucureşti. Pe de o parte, preşedintele şi comitetul susţin că aceasta era şi casier, şi contabil şi a furat din bani. Pe de altă parte, locatarii spun că „fata“ a fost dată degeaba afară. Ei îi acuză pe cei de la asociaţie că vor să-şi facă gaşca lor, ca să poată să manevreze mai bine banii locatarilor. „Au dat-o nevinovată afară pe fata aia. L-au adus pe unu’ Stratan, om de-al lor, iar pe noi ne încarcă la întreţinere. Penalizări peste penalizări. Mie refuză să-mi ia banii la întreţinere şi m-au încărcat la plată. M-am dus cu poliţia să-i rog să mă lase să plătesc şi nu îmi primesc banii. De anul trecut şi până acum am făcut 11 cereri ca să-mi permită să plătesc şi nimic. Aseară (joi seară – n.r.) am avut Adunarea Generală, a fost un balamuc. Oamenii nu-l mai vor pe Roşianu preşedinte. Îşi pun salarii cum vor ei, iar în decembrie 2008 şi-au dat prime, că îşi permit. Bineînţeles, din buzunarul nostru. Preşedintele a luat 300 de lei, cenzorul – 250 de lei, femeile de serviciu – 150 de lei şi administratorul – tot 300 de lei“, a spus Cristina Popescu, locatar în blocul A14.
Neregulile sunt multe, dacă ar fi să ne luăm după spusele proprietarilor: preşedintele joacă un fel de alba-neagra cu ei, pentru că la începutul fiecărui an îşi dă demisia, dar apare ulterior pe state şi îşi ia salariul; cenzorul a cerut să lucreze cu contract şi nu pe prestări servicii; se iau de către preşedinte şi comitet tot felul de hotărâri fără ca să fie întrebaţi oamenii. „Hotărăsc ce vor, pe noi nu ne întreabă. Ne bagă în plus la întreţinere. Mai ales pe perioada de iarnă ne încarcă factura la apă. Fac abuz şi nu afişează listele de plată“, a afirmat Lidia Bureţea, locatar în blocul E15.

Jigniri ca între inamici

Întâlnirea de joi dimineaţă cu „inamicii“ asociaţiei, cum îi numeşte fostul preşedinte Gheorghe Roşianu pe Mironel Popescu şi Cristina Popescu, a generat la sediul Asociaţiei nr. 21 Calea Bucureşti o ceartă în toată regula. Reproşuri s-au strigat de ambele părţi, îmbrânceli, jigniri, mai, mai să se ia de păr. Dosare, registre, liste la întreţinere, state, procese-verbale, reclamaţii au fost scoase din fişet. Cei doi locatari au tras de ele, preşedintele Roşianu le-a cerut înapoi. Cenzorul Ana Pătru a vrut să explice totul pe documente, iar actualul casier, Ioan Stratan, din când în când a răbufnit şi a schimbat „amabilităţi verbale“ cu cei doi. „Să vă spun eu cum este cu fosta administratoare. I-am desfăcut contractul de muncă începând cu 1 aprilie 2009, pentru că lua bani din casierie – 3.400 de lei şi-a însuşit o dată. Şi facturi, şi bonuri false. O să cerem la primărie să i se ridice şi atestatul. Abia am putut să recuperăm sumele. Acum au venit să reclame tocmai locatarii care au cele mai mari datorii. Cristina Popescu are peste 12.000 de lei, la fel şi Mironel Popescu. Ei erau foarte buni prieteni cu administratoarea şi ea nu-i băga la plată. Le spunea chiar intimităţi din cadrul asociaţiei. Pentru că a spus că are mult de lucru, am zis să rămână numai pe postul de contabil şi administrator şi să angajăm un casier. Şi, în al doilea rând, să nu mai aibă acces la bani. Mereu ea ieşea lipsă. Cu garanţia avea probleme, că nu a depus decât vreo 300, iar când o întrebam ceva, începea să plângă“, a susţinut Gheorghe Roşianu, fostul preşedinte.
În privinţa demisiilor repetate şi a primelor, fostul preşedinte nu neagă că s-ar fi întâmplat aşa. Există însă un „dar“, – că şi-ar fi dat demisia, însă ulterior Roşianu s-a răzgândit, fiindcă oamenii l-au îndemnat să-i reprezinte. Nu toţi, majoritatea. Cum a fost cu primele a povestit cenzorul Ana Pătru: „Rezerva ne-a permis, iar comitetul a fost de acord. Iniţial au cerut femeile de serviciu. După care am zis să acordăm tuturor femeilor din asociaţie. Până la urmă s-a aprobat pentru toţi. Este adevărat că avem un miliard (lei vechi – n.r.) datorii, dar nu suntem una dintre asociaţiile cu restanţe foarte mari la cele 234 de apartamente câte numără asociaţia. Cu privire la fata asta, casiera, am învăţat-o numai de bine. Îi spuneam să nu mai ia bani, că o să ajungă să nu aibă de unde să îi mai pună la loc. Or să afle oamenii. Dacă a fost în stare să ne mintă cu un bon pentru var cloros, tot felul de mărunţişuri… Îi plăteam abonamentul pe cinci linii RAT. Avea salariu de 1.200 de lei. Noi am înţeles-o până la o limită“.
După adunarea din data de 9.04.2009, frâiele Asociaţiei nr. 21 rămân în mâna preşedintelui ales, Gheorghe Cizmaru. Acesta are, cu siguranţă, o misiune grea: să găsească o cale de înţelegere cu locatarii pe care îi reprezintă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII