18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO mână de ajutor întinsă celor în nevoie

O mână de ajutor întinsă celor în nevoie

Fundaţia „S.O.S. Copiii Gorjului" din Târgu Jiu derulează pe o perioadă de un an un proiect finanţat prin fonduri PHARE, în valoare totală de 70.000 de euro. Acesta se numeşte „Centrul Comunitar Independent de Sănătate Mintală pentru Copii" şi are ca scop reducerea numărului de copii din Târgu Jiu aflaţi în situaţii de risc de a dezvolta tulburări mintale, care nu sunt diagnosticaţi şi trataţi. Proiectul are, potrivit Mariei Tomescu, psihologul coordonator, mai multe obiective, printre care formarea în rândul a 100 de educatoare şi a 1.000 de familii a abilităţilor necesare reperării semnelor de tulburare mintală la copii şi depistării precoce a simptomelor specifice tulburărilor mintale, printre cei o mie de copii aflaţi în prezent în grădiniţele din Târgu Jiu.

„Alt obiectiv este acela de a conştientiza părinţii ai căror copii manifestă tulburări mintale cu privire la necesitatea intervenţiei. Alt obiectiv este acela de a ameliora starea copiilor prin intervenţia serviciilor oferite de Centrul de Zi pentru Copiii cu Dizabilităţi ai Fundaţiei «S.O.S. Copiii Gorjului»", a precizat psihologul Maria Tomescu.

 

Proiect în mai mulţi paşi

 

Potrivit reprezentanţilor fundaţiei târgujiene, beneficiarii proiectului vor fi copiii din învăţământul preşcolar din grădiniţele din municipiu. Educatoarele acestora din cele 23 de grădiniţe din municipiu, copiii cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani, dar şi familiile lor vor fi consiliaţi de psihologi şi vor participa la mai multe activităţi.

„Ca activităţi sunt prevăzute organizarea atelierelor de instruire cu grupele de educatoare, întâlniri de informare a părinţilor, realizarea de către educatoare a evaluării stării iniţiale a copiilor, testarea psihologică a micuţilor de către psihologi. De asemenea, părinţii vor fi consiliaţi, se vor organiza şedinţe de terapie, pentru a scădea numărul micuţilor care prezintă simptomele unor tulburări mintale ce pot duce spre lucruri mult mai grave", a adăugat Maria Tomescu. În luna noiembrie, vor fi prezentate concluziile şi rezultatele proiectului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS