11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Târgu Jiu, lovită de criza financiară

Primăria Târgu Jiu, lovită de criza financiară

Încasările Primăriei Târgu Jiu au scăzut cu 30-40% în primele săptămâni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut. Potrivit conducerii Direcţiei Publice de Venituri din cadrul primăriei, în această perioadă, media încasărilor realizate într-o zi este de 60.000-70.000 de lei, în timp ce, în aceeaşi perioadă a anului trecut, suma încasată zilnic depăşea 100.000 de lei. „Încasările sunt mai slabe decât anul trecut. Mă aşteptam ca în bugetul local să intre sume mai mari de bani“, a precizat Mariana Budulan, directoarea Direcţiei Publice de Venituri.

Din acest motiv, Primăria Târgu Jiu se confruntă cu dificultăţi financiare în privinţa achitării unor lucrări executate, restanţele fiind însemnate.

 

Amenzi, impozite şi taxe neplătite de 5,5 milioane de lei

 

Direcţia Publică de Venituri din cadrul Primăriei Târgu Jiu a încasat anul trecut 80% din taxele şi impozitele datorate de persoanele fizice şi 85% din cele revenite societăţilor comerciale. Direcţia are de recuperat de la rău-platnici debite în valoare de 5,5 milioane de lei, din care trei milioane reprezintă amenzi aplicate persoanelor fizice neîncasate, iar un milion de lei, amenzi primite de cele juridice. „Încasăm cu mare dificultate amenzile de circulaţie şi cele aplicate taximetriştilor, care au acumulat sume foarte mari. Nu-i găsim la domiciliul declarat, iar mulţi au plecat în străinătate“, a spus Mariana Budulan.

În topul datornicilor se află în continuare romii din cartierele Meteor şi Obreja. În Meteor, trăiesc romii mai înstăriţi, care locuiesc în adevărate palate şi se plimbă în maşini luxoase, însă nu-şi plătesc impozitele şi taxele datorate primăriei. „Sunt sume foarte mari pe care trebuie să le plătească mai ales romii din cartierul Meteor, pentru că aceştia au locuinţe foarte mari şi maşini puternice. Au ajuns să acumuleze în medie peste 5.000 de lei pe familie. Avem o întâlnire în cursul acestei zile (n.r.-ieri) cu reprezentanţii acestora pentru a încerca să-i determinăm să-şi plătească impozitele. Vom vedea la ce rezultat vom ajunge, iar dacă nu vom rezolva, vom fi nevoiţi să apelăm la sechestre. Încasările au mers foarte slab anul trecut în această zonă“, a precizat Mariana Budulan.

 

Doar o maşină a fost valorificată anul trecut

 

Direcţia Publică Venituri a aplicat anul trecut 16 sechestre pe diverse bunuri, pentru a recupera din datoriile existente. Lucrătorii primăriei nu au reuşit să valorifice decât un autoturism. Mariana Budulan a declarat că nu s-a pus un accent deosebit pe măsuri de acest gen. „În cele mai multe cazuri nu avem pe ce bunuri să punem sechestru. Am pus sechestru pe televizoare, frigidere, maşini de spălat, pe care nu am reuşit să le vindem. Doar un autoturism am vândut. Am constatat că astfel de măsuri nu dau un randament mare în recuperarea debitelor. Trebuie să publicăm anunţuri în presă şi alte lucruri de genul acesta, iar debitorul se trezeşte cu o datorie suplimentară de 1.000 de lei pentru când poate să achite această sumă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS