11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProteste la fabrica lui Columbeanu

Proteste la fabrica lui Columbeanu

30 de angajaţi de la fabrica lui Irinel Columbeanu din Târgu-Cărbuneşti au protestat ieri-dimineaţă pentru că nu şi-au primit salariile din oc-tombrie 2008.

Angajaţii lui Irinel Columbeanu au primit în urma protestelor, din decembrie anul trecut, cu câteva zile înainte de Crăciun, între 150 şi 200 de lei de persoană. Doar o parte din ce li se datorează. „În total aş avea de luat cam cinci mii de lei, dar mi-au dat numai 160. Pe noiembrie, factura la gaze mi-a venit de 220 de lei. Ce să fac eu cu amărâţii ăia de bani?“, a spus un angajat. Laviniu Călugăriţa spune că a fost nevoit să-şi amaneteze telefonul mobil pentru a avea bani de mâncare, iar pentru Călin Argeşean, tatăl unui băieţel de şase ani, aceste sărbători au fost un chin: „Nu am avut bani să cumpăr brad pentru fiul meu, aşa că am mers în pădure la furat şi era cât pe ce să mă prindă jandarmii. Globuleţele le-am avut de anul trecut, iar cadou nu i-am cumpărat. Soţia m-a ţinut cu bani în toate aceste luni. Este greu. Din păcate, nu cred că ne vom mai vedea banii. Rămânem cu interviurile şi speranţa că lucrurile se vor rezolva“.

Nicolae Negrea are doi copii la şcoală şi spune că nu mai are cu ce să le plătească şcolarizarea: „Fata este studentă cu taxă la Târgu Jiu. Cu ce o să îi plătesc eu facultatea când nu am luat salariul de atâtea luni?“.

 

Acţiune în instanţă

 

Disperaţi, muncitorii s-au gândit să-l dea în judecată pe Columbeanu pentru a-şi recupera salariile restante: „Nici asta nu este o rezolvare pentru că astfel de procese durează foarte mult şi noi tot nu o să ne vedem banii. Nu mai ştim la cine să apelăm şi ce să mai facem. Trăim ca vai de noi. Nu este uşor să întreţii o familie dintr-un salariu, şi ăla al nevestei“, a spus Marin Fota. Bărbatul de 53 de ani a mărturisit de ce umblă încălţat cu adidaşi în mijlocul iernii: „Nu am bani de ghete, ăsta este adevărul“. Mulţi dintre oameni au luat bani din bancă, iar acum nu mai au cu ce să plătească ratele.

„Mi-am luat apartament cu bani din bancă şi de trei luni nu mi-am plătit ratele. Mă vor scoate afară din casă, dacă nu le plătesc. Poate o să-mi găsesc de lucru în altă parte, dar îmi vreau banii pentru care am muncit aici“, a spus un muncitor tânăr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII