16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAlro închide hala nr. 9

Alro închide hala nr. 9

Conducerea şi liderii sindicatelor de la Alro au decis ieri, în cadrul unei şedinţe, să închidă toate cuvele din hala nr. 9 pentru a salva fabrica.

Deşi liderii sindicali infirmau duminică informaţia conform căreia în scurt timp se va închide toată hala nr. 9, ieri, ei au fost puşi în faţa faptului împlinit. Măsura închiderii halei a fost luată însă cu mult timp în urmă, atunci când preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro a trasat această sarcină conducerii fabricii. Liderii sindicali susţin că, în contextul actual, măsura închiderii halei era inevitabilă. În primă fază, conducerea a încercat reducerea intensităţii curentului electric pentru toate cele şase hale, apoi a intervenit măsura opririi a mai mult de jumătate din cuvele din hala nr. 9. În zadar, susţin ei. Ieri s-a hotărât închiderea totală a halei respective. Surse din cadrul fabricii au declarat că, ieri, până spre seară, muncitorii lucrau la extragerea aluminiului din cele 55 de cuve active din hala nr. 9 pentru ca, apoi, acestea să fie oprite definitiv.

 

„Dintre două rele îl alegi pe cel mai mic“

 

Liderii sindicali au opinii diferite în ceea ce priveşte închiderea halei respective. Preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, este de părere că nu se vor mai închide alte hale. „Se va închide numai hala nr. 9, iar măsura reducerii de capacitate se va opri aici. Era normal ca, în asemenea situaţii, să ajungem şi la compromisuri. Noi ne temeam că vor fi închise trei hale. În final s-a ajuns la închiderea uneia singure. La toate acestea se adaugă şi faptul că nu am găsit energie ieftină. Am redus din intensitatea curentului electric. Nu a mers. Am închis mai mult de jumătate din hală. Nici această variantă nu ne-a ajutat pentru a menţine o producţie bună în toate halele. Nu aveam de ales! Dacă mai ţineam activă hala nr. 9, în două-trei luni plecam toţi acasă, pentru că afecta întreaga producţie a fabricii. Dintre două rele îl alegi pe cel mai mic. Societatea înregistra pierderi de 1.400 de dolari la tona de aluminiu. Acesta este cel mai mic rău care se putea produce, iar angajaţii din hala respectivă vor fi redistribuiţi“, a dat asigurări Popescu.

Preşedintele Sindicatului Liber Alroproduct, Ioan Drăghia, este de părere că Alro nu va avea putere de redresare dacă nu va reveni la vechea formulă. „Închiderea halei nu rezolvă problemele de la Alro. Fabrica nu va avea puteri depline de redresare atâta timp cât nu revine la fosta formulă. La întâlnirea cu Pierre Baillot vom căuta noi soluţii pentru a redresa situaţia. Acesta a anunţat că ar veni la Slatina săptămâna viitoare. Deocamdată, nu s-a pus problema disponibilizărilor. O parte dintre angajaţii din hală au fost redistribuiţi, iar ceilalţi, după ce vor finaliza procesul de conservare a cuvelor, vor fi şi ei redistribuiţi“, a declarat Drăghia.

El a mai spus că schema angajaţilor din Electroliză ar permite redistribuirea unei părţi din angajaţii halei nr. 9 în celelalte hale de producţie. „În decembrie, sute de angajaţi ai Alro au cerut salariile compensatorii şi au ales să nu mai lucreze în unitate. Printre aceştia se numără şi zeci de muncitori care lucrau în diverse secţii din Electroliză. Acest lucru ar permite ca în halele unde sunt muncitori în minus să redistribuim din angajaţii din hala nr. 9“, a mai spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII