18.4 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLegea referendumului, la Curtea Constituţională

Legea referendumului, la Curtea Constituţională

Preşedintele Băsescu a atacat ieri la Curtea Constituţională actul normativ ce modifică Legea referendumului, stabilind că alegerile nu pot avea loc la aceeaşi dată cu referendumul.

Potrivit unui comunicat al preşedinţiei, şeful statului cere judecătorilor să se pronunţe asupra modificării Legii referendumului nr. 3/2000, art. 5, care precizează că, „pentru a nu se influenţa în nici un fel rezultatul referendumului, alegerile prezidenţiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeaşi dată cu acesta“.

Principalul argument adus de Băsescu este că actul trimis spre promulgare constituie o încălcare a Constituţiei României şi o nerespectare a trei decizii ale Curţii Constituţionale din 2006 şi 2007, prin care s-a stabilit că orice limitare a prerogativelor constituţionale ale preşedintelui în materie de consultare prin referendum a poporului este neconstituţională.

În acest sens, şeful statului invocă şi altă hotărâre din 2007 a Curţii Constituţionale, care a stabilit că „numai preşedintele României are dreptul de a decide care sunt problemele de interes naţional şi, în cadrul acestora, de a stabili, prin decret, problema ce constituie obiectul referendumului şi data desfăşurării acestuia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII