22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, raiul dughenelor

Craiova, raiul dughenelor

În vreme ce oraşul este sufocat de şandramale, municipalitatea se căzneşte să adopte un regulament de autorizare a construcţiilor provizorii.

În Craiova nu există un regulament de autorizare, funcţionare sau desfiinţare a construcţiilor provizorii. Deşi sunt amplasate la tot pasul barăci, magazine, garaje, chioşcuri, ateliere de croitorie şi auto, precum şi alte multe cuburi de tablă cu diverse destinaţii, funcţionarii locali nu s-au obosit să croiască nişte norme clare, preferând să lucreze după cadrul legal general pe care-l aplică din joi în paşte, după cum se vede în teren. Un regulament a fost elaborat, în urmă cu câţiva ani, însă el nu a fost niciodată supus aprobării Consiliului Local Municipal Craiova. „Îmi amintesc că a fost luat în discuţie un regulament în urmă cu câţiva ani, dar nu a intrat niciodată pe ordinea de zi a şedinţelor consiliului“, a declarat şeful Comisiei de urbanism a Consiliului Local Municipal, Emilian Ştefârţă. Arhitectul spune că unul dintre motivele pentru care nu ar fi fost promovat acel regulament este rigiditatea acestuia, în sensul că erau stabilite nişte condiţii drastice pe care solicitanţii autorizaţiilor pentru construcţii provizorii trebuia să le îndeplinească. „Pentru orice fleac trebuia îndeplinite nenumărate condiţii“, a mai arătat Ştefârţă.

Fără restricţii

Fără regulament, primăria a închis ochii de fiecare dată când domeniul public a fost înhămat cu dughene, garaje şi magazine din tablă, mai cu seamă când acestea aparţineau persoanelor cu influenţă în primărie sau copiilor consilierilor locali, vezi cazurile Aurel Bojenoiu şi Eugen Iordache. Sătui să se împiedice de coşmeliile puse în drum de vecini sau de şmecheri, craiovenii sesizează din ce în ce mai des că domeniul public este ocupat abuziv ori fără respectarea normelor, acolo unde există totuşi posibilitatea autorizării.

Numai la întâlnirile „Fii vocea cartierului tău!“, organizate de Gazeta de Sud, au fost înregistrate zeci de astfel de plângeri ale participanţilor. Inspectorii primăriei au ridicat de fiecare dată din umeri, spunând că vor verifica. Presată, autoritatea publică locală a decis să reia proiectul reglementării modului de amplasare, funcţionare şi desfiinţare a construcţiilor provizorii, compunând câteva reguli care au şi fost dezbătute public zilele trecute, fără nici un rezultat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII