16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTanti Catalina a împlinit 101 ani

Tanti Catalina a împlinit 101 ani

Ecaterina Militaru este cea mai bătrână localnică din comuna gorjeană Aninoasa. În cei peste 100 de ani de existenţă, femeia a trecut prin foarte multe greutăţi.

Ecaterina Militaru, din satul Sterpoaia, a împlinit 101 ani pe 9 noiembrie. Tanti Catalina, cum este alintată de cunoscuţi, a fost sărbătorită de rude, prieteni, dar şi de autorităţi, care i-au adus cadouri şi au felicitat-o. Tanti Catalina s-a născut pe 9 noiembrie 1906, în localitatea Aninoasa. Femeia spune că nu deţine nici un secret al longevităţii, ci „trăieşti pe lumea asta cât vrea Dumnezeu! Ştie El ce face cu noi toţi“.

Şi-a îngropat copiii

Viaţa centenarei nu a fost uşoară: la un an după ce a devenit mamă, tanti Catalina şi-a îngropat primul născut. Durerea i-a sfâşiat sufletul şi a lăsat urme adânci, ce nu s-au şters nici la mai bine de 50 de ani. Împreună cu soţul său, femeia a hotărât să înfieze o fată de la o casă de copii din Gorj. Visul de a fi mamă şi de a avea grijă de un micuţ a devenit realitate. Luptându-se mereu cu greutăţile, soţii Militaru şi-au văzut fata crescând şi ajungând la casa sa. Au ajutat-o cât au putut şi i-au dăruit multă dragoste. Fiica centenarei de acum a adus pe lume doi copii, dar nu a apucat să-i vadă pe părinţi îmbătrânind, pentru că a decedat. Astfel, tanti Catalina şi-a îngropat şi al doilea copil, iar viaţa i s-a părut nedreaptă şi crudă. Cu toate acestea, nu şi-a pierdut credinţa în Dumnezeu şi a continuat să lupte pentru a-şi ajuta nepoţii.

Încă munceşte în grădină

De 15 ani, bătrâna este văduvă. Din păcate, femeia nu are nici un venit, pentru că nici ea, nici soţul său nu au fost vreodată angajaţi. Chiar şi la vârsta de 101 ani, tanti Catalina dă cu sapa în grădină. Locuieşte împreună cu nişte nepoţi, care o întreţin. Bătrâna este plină de vitalitate, mereu voioasă. Singura problemă cu care se confruntă este faptul că din cauza vârstei înaintate nu mai aude bine. Pe timpul verii, femeia îşi petrece o mare parte din timp în grădină, locul său preferat. Dă cu sapa printre rândurile de zarzavaturi, udă florile sau pliveşte legumele. „Îi place să muncească, nu ştie să stea degeaba şi să aştepte de la alţii. Este un exemplu pentru toţi tinerii cărora nu le place să muncească! Când veneam astă-vară să o vizitez pe tanti Catalina, o găseam în grădină. Probabil şi faptul că a muncit mereu i-a permis să aibă o sănătate bună şi să împlinească 101 ani. Dacă ne ajută Dumnezeu, la anul, încă doi locuitori din comuna Aninoasa vor împlini 100 de ani!“, a precizat Ştefan Mandia, edilul comunei Aninoasa.

Cadouri la zi de naştere

La aniversarea bătrânei s-au strâns rudele, prietenii, vecinii, dar şi autorităţile locale şi colegii de partid ai femeii. Tanti Catalina a primit numeroase cadouri, flori şi un tort pe care să-l împartă cu invitaţii săi. De asemenea, din partea Primăriei Aninoasa a primit pachete cu alimente care să-i ajungă pentru o bună parte din această iarnă. „S-a bucurat că am sărbătorit-o din nou şi anul acesta. Anul trecut, la aniversarea celor 100 de ani, ne-am strâns cu toţii aici şi am sărbătorit. Au fost, ca şi azi, momente emoţionante, căci nu de multe ori în viaţă întâlnim oameni care au trăit un secol şi care nu au uitat să fie oameni de suflet“, a spus Ştefan Mandia.  

Activă politic la 101 ani

Ecaterina Militaru este membră a Partidului Democrat (PD) Gorj, fiind cea mai bătrână activistă. Femeia urmăreşte ştirile, discută din când în când cu edilul comunei despre politică şi mersul lucrurilor în ţară şi în localitatea sa. De ziua ei, bătrâna a primit o diplomă de excelenţă din partea partidului.

Centenarii gorjeni

Ecaterina Militaru se numără printre cei cinci gorjeni – trei femei şi doi bărbaţi – cu vârste de peste o sută de ani, recordul fiind deţinut de Floarea Mutulescu, din Târgu Jiu, care în aprilie 2008 va împlini 103 ani. Centenarii sunt sănătoşi şi se bucură de anii senectuţii alături de cei dragi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII