19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSe caută procurori!

Se caută procurori!

Ministerul Public se confruntă cu o criză de procurori. Parchetele de pe lângă tribunale şi judecătorii, în cele mai fericite cazuri, funcţionează cu efective medii.

Ministerul Public se confruntă cu un deficit de 500 de magistraţi, cele mai multe locuri vacante fiind la Parchetele de pe lângă judecătorii şi tribunale, unde este cel mai mare volum de muncă. „Sunt Parchete care funcţionează cu un singur procuror sau cu doi, care au în medie 1.500 de dosare. Vă daţi seama că, pe lângă anchetă, procurorul mai este însărcinat şi cu audienţe, trebuie să mai intre şi în sala de judecată. Este foarte greu ca vreunul să mai soluţioneze dosarele în termen“, a declarat pentru Realitatea TV procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.

 

Justiţia, încetinită de lipsa de cadre

 

Efectele lipsei de personal se observă în volumul de cauze soluţionate şi timpul de soluţionare a unui dosar. „Pe lângă anchete, noi participăm şi la şedinţele de judecată şi sunt procurori care participă şi la două – trei şedinţe pe zi. În plus, multe complete de judecată se suprapun. Se poate spune că lipsa de cadre îngreunează actul de justiţie“, a declarat Aurel Băjenaru, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Craiova. PCA Craiova, care are în subordine Parchetele din patru judeţe (Dolj, Olt, Gorj şi Mehedinţi), al doilea ca mărime din România, după PCA Bucureşti, funcţionează cu 161 de procurori, în condiţiile în care schema de organizare prevede 199 de posturi. „La noi, dintr-o schemă de organizare care prevede 16 procurori, erau ocupate opt posturi. Am propus delegarea către PCA Craiova a trei procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, care, la rândul său, a primit prin delegare un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. La PCA Craiova există şi un post vacant de procuror adjunct, şi, deşi s-a scos la concurs de două ori, nu s-a prezentat nimeni“, a mai spus Băjenaru. Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj are vacant un post de procuror, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, încă unul. Probleme deosebite cauzate de lipsa de personal sunt la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Drobeta Turnu Severin, Baia de Aramă, Strehaia, Târgu Cărbuneşti, Motru şi Băileşti, în acest ultim caz fiind cu doi procurori mai puţin decât cei şase prevăzuţi de organigramă. Insuficienţa de cadre este unul dintre motivele pentru care, în semestrul I al acestui an, dintr-un total de 61.686 de cauze, au fost soluţionate aproximativ 39 – 40%, conform unei informări a PCA Craiova privind activitatea tuturor Parchetelor subordonate.

 

Concursul pentru posturile de magistraţi e prea greu

 

Doar 176 de candidaţi au promovat prima etapă a concursului de admitere organizat de Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) prin Institutul Naţional al Magistraturii (INM), sesiunea august – septembrie 2007. Au fost scoase la concurs 240 de locuri de auditori în justiţie, un număr record, dintre care 100 pentru ocuparea funcţiei de judecător, iar 140, pentru funcţia de procuror. Deşi s-au înscris la concurs 2.653 de candidaţi, 2.459 dintre aceştia nu au reuşit să obţină mai mult de punctajul minim 80 (echivalentul notei 8), astfel că 64 de posturi la admiterea în magistratură sunt neocupate.

Directorul Institutului Naţional al Magistraturii (INM), Mihai Selegean, a declarat pentru NewsIn că regulamentul de admitere în magistratură, care fixează un barem de minimum 80 de puncte din 100 la proba eliminatorie, este de vină pentru neocuparea locurilor la admiterea în institut. „Principala cauză a faptului că nu s-au ocupat toate locurile constă într-un regulament care fixează un prag pentru admiterea de 80 de puncte din 100, pentru a asigura un nivel calitativ ridicat al candidaţilor care trec în a doua etapă de admitere, însă, într-un moment în care asistăm la o criză de judecători şi procurori cred că este important să ne concentrăm pe ocuparea locurilor“, a declarat Selegean. Pe 11 septembrie este programat testul de verificare a raţionamentului logic, iar în perioada 12 – 18 septembrie, candidaţii vor susţine interviuri. Rezultatele finale vor fi afişate pe 25 septembrie, după soluţionarea eventualelor contestaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS