18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMizerie şi sărăcie în spitale

Mizerie şi sărăcie în spitale

Secţii în care nu se face curăţenie, gunoaie cu pericol de contaminare transportate în condiţii improprii, materiale sterile şi nesterile depozitate laolaltă sunt doar câteva dintre capitolele la care se remarcă spitalele doljene.

Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) Dolj a aplicat amenzi în valoare totală de 149 de milioane de lei vechi, în urma controalelor efectuate în ultima lună în cele 12 spitale din Dolj, la ordinul Ministerului Sănătăţii Publice. Potrivit raportului întocmit de Autoritatea de Sănătate Publică Dolj, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi Inspecţia Sanitară de Stat (ISS), sancţiunile au fost aplicate ca urmare a condiţiilor de igienă din unităţile sanitare cu paturi aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice.
Nici unul dintre spitale nu respecta condiţiile de depozitare a materialelor sterilizate, acestea fiind aşezate în acelaşi loc cu cele nesterilizate, iar personalul mediu cu atribuţii în această activitate nu cunoştea normativele. Nu există spaţii corespunzătoare de depozitare a detergenţilor, mopurilor etc., acestea fiind înghesuite în unele cazuri în debarale insalubre.

Deşeuri cu pericol de contaminare, depozitate aiurea

Şi la capitolul colectării şi gestionării reziduurilor cu potenţial contaminant s-au găsit nereguli. La Spitalul de Urgenţă Craiova nu se efectua colectarea în containere speciale, iar transportul la crematoriu al acestor deşeuri se făcea în condiţii improprii, existând pericolul contaminării.
La capitolul condiţii igienico-sanitare deplorabile, campioane s-au dovedit spitalele din provincie: Băileşti, Calafat, Segarcea, Filiaşi şi Poiana Mare (Spitalul de Psihiatrie), în care echipele de control au constatat că nu se făcea nici măcar curăţenie aşa cum ar trebui.
Spitalul Municipal Băileşti şi Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova nu pot asigura în condiţii de avarie a reţelei de apă curentă sau de oprire a energiei electrice necesarul de apă şi energie electrică pentru funcţionarea secţiilor pentru 12 ore, aşa cum prevede legea, pentru că nu au rezervor de apă şi nici grup electrogen.

Probleme vechi

Majoritatea neregulilor semnalate de inspectorii sanitari ai ISS Dolj nu sunt de ieri, de astăzi. Inspectorii sanitari efectuează de mai mulţi ani controale şi pentru unele dintre probleme s-au dat termene de remediere. Spitalul de Urgenţă, Spitalul Municipal „Filantropia“ şi Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova nu au reuşit să remedieze deficienţele, deşi termenele au fost stabilite chiar de conducerile unităţilor sanitare respective, după cum susţine dr. Marian Voinescu, inspector-şef al ISS Dolj.
„La Spitalul de Urgenţă Craiova, de exemplu, au avut de rezolvat 15 puncte, dintre care o parte au fost realizate, cum ar fi externalizarea serviciilor de curăţenie şi de asigurare a alimentaţiei bolnavilor. Nu au reuşit, în schimb, să igienizeze laboratorul de analize medicale şi laboratorul de anatomie patologică şi prosectură“, a precizat Voinescu.
Scuza conducerilor de spitale că nu sunt suficienţi bani nu i-a convins pe inspectorii sanitari să nu aplice sancţiuni. „Materialele de curăţenie – saci pentru colectarea reziduurilor, recipiente, detergenţi – se achiziţionează în funcţie de necesităţi, nu de alocaţie“, a explicat Voinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS