18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSărăcia şi migraţia duc la declinul populaţiei

Sărăcia şi migraţia duc la declinul populaţiei

Trăim în perioada „generaţiei copiilor de opt milioane“, când populaţia este în continuă scădere şi îmbătrânire, tinerii români migrând, în speranţa unei vieţi mai bune, spre alte meleaguri.

Statistici alarmante, previziuni sumbre pentru anii ce vor urma, experţii avertizează că România se află într-o criză demografică latentă. În ultimii 17 ani, populaţia ţării a scăzut cu aproximativ 1.500.000, în timp ce şi natalitatea este în scădere, rar întâlnind cupluri care să îşi dorească mai mult de un copil. Legi pentru încurajarea aducerii pe lume a unui copil au apărut, însă indemnizaţiile primite, de opt milioane de lei timp de doi ani, cât mama sau tata stau acasă pentru a-şi creşte copilul, sunt insuficiente, neacoperind nevoile reale ale unei familii. În judeţul Dolj, se află în concediu pentru creşterea copilului aproximativ 4.500 de părinţi, puţini dintre ei după primul an de îngrijire a bebeluşului preferând să se întoarcă la locul de muncă, primind în schimb stimulentul de revenire pe lângă salariu.

Tinerii migrează în Occident

Pe de altă parte, studiile arată că fertilitatea a scăzut la 1,3 copii la o femeie, cifră care nu asigură înlocuirea generaţiilor. Pentru aceasta, fiecare familie ar trebui să aibă cel puţin doi copii. În plus, judeţul Dolj se situează printre zonele în care migraţia tinerilor spre alte meleaguri este din ce în ce mai mare, iar peste 2.000 de copii au fost lăsaţi acasă în grija bunicilor, a rudelor sau au fost instituţionalizaţi deoarece părinţii acestora au ales alte ţări din Europa în care să muncească. Majoritatea acestor oameni plecaţi în Occident au vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, vârste ideale la care ar fi putut aduce pe lume alt copil. Dar cum banul „vorbeşte“, aceşti oameni se mulţumesc cu micuţii lăsaţi în ogradă acasă şi preferă să muncească în străinătate.

230.000 de pensionari în Dolj

Populaţia este într-o continuă îmbătrânire, în judeţul Dolj numărul pensionarilor fiind de 230.000, în timp ce numărul celor care îşi plătesc contribuţiile lunare la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj, neavând un loc de muncă, dar care au încheiat un contract de asigurări prin această instituţie pentru a obţine vechime, este de 153.000 de persoane. Mulţi dintre aceşti pensionari sunt persoane înaintate în vârstă, oameni pensionaţi pe legi speciale sau veterani de război. Alarmant este şi faptul că din ce în ce mai mult populaţia are tendinţa de îmbolnăvire, mulţi din aceşti oameni solicitând pensionare pe caz de boală, deşi nu au vârsta legală pentru a ieşi din câmpul muncii.
La nivel naţional se înregistrează o populaţie de peste 60 de ani numeroasă, existând un raport de dependenţă de 34 de vârstnici la 100 de persoane adulte. „De regulă, în fiecare lună aproximativ 500 de persoane ne solicită pensionarea. De la începutul anului, am primit 5.059 de cereri, unii au solicitat trecerea de la o categorie de pensionare la alta, alţii au adus noi documente privind indemnizaţiile salariale, iar cei mai mulţi au solicitat pensionarea. Pe lângă cei care îndeplinesc vârsta legală de pensionare, ne confruntăm şi cu categoria oamenilor de vârstă medie care se pensionează din cauza bolii“, a menţionat Ileana Ciutan, director executiv al CJP Dolj.

Previziuni alarmante

Dacă fiecare femeie va continua să nască doar un copil, populaţia de 20-64 de ani ar ajunge la numai nouă milioane în anul 2050, cu patru milioane mai mică decât în prezent, se arată în „Declinul demografic şi viitorul populaţiei României“, lucrare realizată de profesorul Vasile Gheţău sub tutela Academiei Române şi a Fondului ONU pentru Populaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII