22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn salariat îşi cere în zadar drepturile

Un salariat îşi cere în zadar drepturile

Un craiovean este trimis de la Ana la Caiafa pentru rezolvarea unei probleme pe care nu reuşesc să o descâlcească nici specialiştii. Bărbatul riscă să nu fie pontat pentru trei săptămâni în care a avut concediu medical.

Ion Drăcea, de 57 de ani, din Craiova, a fost internat pe 16 mai în Clinica de neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă Craiova, unde a fost operat de hernie de disc. La externare, pe 29 mai, medicul curant, dr. Alexandru Cameniţă, i-a semnat un concediu medical pentru perioada 16 – 31 mai şi 1 – 19 iunie.  Medicul de medicina muncii de la unitatea în care Drăcea lucrează (Daewoo) a refuzat să-i vizeze în întregime concediul medical pe motiv că pentru a doua perioadă legea nu prevede cod 06 (cod de indemnizaţie) decât pentru maximum cinci zile, aşa că i-a vizat doar prima perioadă.
Pe bună dreptate, omul s-a văzut obligat să ceară explicaţii spitalului. „La spital mi s-a spus că în urma intervenţiei chirurgicale pentru hernie de disc, la externare, se eliberează concediu medical cu 21 de zile cu cod 06, după care se revine pentru prelungire cu cod 01 (75%)“, a susţinut Ion Drăcea. Explicaţiile nu l-au convins însă pe medicul de întreprindere să-şi revizuiască părerea. „Oare să nu ştie şeful secţiei de neurochirurgie, care m-a operat, sau fiecare interpretează legea după bunul lui plac, iar un pacient abia operat este pus pe drumuri? Ce aş putea să mai fac?“, se întreabă Drăcea.

Legea este interpretabilă

Problema angajatului de la Daewoo s-a dovedit greu de rezolvat. În timp ce dr. Cameniţă este cercetat de serviciul de contabilitate al spitalului pentru perioada de concediu mai mare de cinci zile acordată pe cod 06 pentru bolnav după externare, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj susţine că dr. Cameniţă a procedat corect acordând 21 de zile de concediu medical cu cod 06, în baza art. 30 din Ordinul comun nr. 60/32/2006 al ministrului sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, unde se precizează că la externarea din spital se poate acorda în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie (în cazul acesta, dr. Cameniţă), maximum 21 de zile calendaristice. „În norme nu se precizează cu ce cod se poate acorda perioada de concediu medical, motiv pentru care dr. Cameniţă a procedat corect. Medicul de întreprindere de la Daewoo trebuie să vizeze toată perioada de concediu medical“, a menţionat Daniela Gheorghe, purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj.
Rămâne de văzut dacă acest lucru îl va convinge şi pe medicul de întreprindere. Probabil dezbaterea pe tema acordării indemnizaţiei lui Ion Drăcea va continua. Singurul neajuns este că, dacă mai este tărăgănată problema sa, omul se va pomeni că nu va putea fi pontat în luna iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS