19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalExamen de admitere in barou

Examen de admitere in barou

Ieri s-a sustinut prima proba – cea orala – pentru admiterea in Baroul Dolj. La proba scrisa, programata pentru zilele urmatoare, candidatii vor fi supravegheati de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe.


Examenul de admitere in avocatura se organizeaza anual de fiecare barou in parte, pe baza unei bibliografii si a unei proceduri unice la nivel national. Candidatii – licentiati in drept – trebuie mai intâi sa promoveze o proba orala eliminatorie, vizând organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Urmeaza patru probe scrise, la Drept Civil, Drept Penal, Drept procesual civil si Drept procesual penal. Sunt declarati promovati cei care obtin minimum media 7.00.


Sapte intârziati


Ieri au inceput examenele pentru admiterea in Baroul Dolj a viitorilor avocati. Fata de anii trecuti, când concurenta era dubla, daca nu chiar tripla, acum doar 55 de licentiati in drept s-au inscris pentru a sustine aceste teste. „Nu este vorba despre un concurs, ci despre un examen, având in vedere ca nu exista un numar prestabilit de locuri. Organizarea si desfasurarea acestui examen a fost conceputa pentru a face o triere a celor care vor sa devina avocati, triere care se continua apoi in perioada celor doi ani de stagiatura si se finalizeaza o data cu examenul de definitivat. Din pacate, in ultima vreme lucrurile au mers spre rau la admiterea in Baroul Dolj, atât in privinta pregatirii candidatilor, cât si a seriozitatii lor. De exemplu, din cei 55 de candidati, sapte au intârziat, fapt care spune multe despre seriozitatea lor“, a declarat avocat Anton Plesea, decanul Baroului Dolj.


„Acest examen trebuie sa fie exigent, pentru ca trebuie sa asiguram un corp profesional de exceptie. Nu sunt vorbe goale! Când un om are nevoie de un avocat in justitie, atunci are nevoie de un profesionist. Altfel, apar diletantii si apar erorile judiciare“, a mentionat avocat Mihail Neagoe, fostul decan al baroului doljean, in prezent consilier in cadrul baroului.


Supraveghetori in sutana


Dupa proba orala de ieri, vor urma, de astazi si pâna duminica, probele scrise. Pentru a asigura obiectivitatea celor care ii supravegheaza pe candidati, conducerea Baroului Dolj a decis sa apeleze la… oameni ai bisericii. „La solicitarea noastra, Facultatea de Teologie ne-a dat patru asistenti, care ii vor supraveghea pe candidati in timpul probelor scrise. Experienta ne-a demonstrat ca doar asa se asigura o obiectivitate deplina a supraveghetorilor, intrucât avocatii pusi sa supravegheze la acest examen erau tentati sa le sufle candidatilor“, a precizat decanul Plesea.


Numarul mic al candidatilor pentru Baroul Dolj este compensat insa de numarul mare – de peste 100 – al candidatilor pentru Baroul Olt. „Este cunoscut ca barierele de exigenta sunt mult mai scazute in Olt si se intra mai usor acolo. Sunt multi care dau examenul acolo, dar se intorc si profeseaza la Craiova“, a sustinut avocat Neagoe. „Din nefericire, acest lucru a devenit un fenomen, dar nu putem lua nici o masura impotriva celor inscrisi in Baroul Olt, dar practica avocatura in Dolj, intrucât nu sunt membri ai baroului nostru“, a spus decanul Plesea.


30.000 de absolventi de Drept pe an


In prezent, Baroul Dolj numara circa 550 de avocati, aflându-se, numeric, pe locul al patrulea in tara. Daca inainte de 1990 media anuala a absolventilor de Drept era de 450, in prezent numarul anual al absolventilor de Drept la nivel national depaseste… 30.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU