22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicamente la liber pentru urgente

Medicamente la liber pentru urgente

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat vineri un protocol cu reprezentantii farmacistilor, privind modul de eliberare al medicamentelor.


Conform documentului, farmacistul poate elibera medicamente fara reteta medicala, in urmatoarele situatii: pacient cronic care din diverse motive nu a putut ajunge la medic, dar care este cunoscut de farmacist sau se afla in evidentele farmaciei ca utilizator al medicamentului solicitat; pacient care nu poseda o prescriptie medicala, dar prezinta un bilet de iesire din spital, o scrisoare medicala etc.; pacient care prezinta o prescriptie a carei valabilitate a expirat; pacient care prezinta o schema de tratament parafata de medicul prescriptor; pacient aflat in tranzit si care trebuie sa continue un tratament.


Pacientul poate, de asemenea, primi un medicament fara prescriptie medicala daca se afla in mediul rural, intr-o localitate care are cabinet medical, dar in care nu este prezent medicul, sau se afla intr-o localitate in care nu exista cabinet medical; se afla in alte situatii de urgenta in care farmacistul va decide, dupa caz, eliberarea unui medicament pe o durata limitata pâna la obtinerea unei prescriptii, cu indrumarea pacientului catre medicul de familie, centrul de sanatate sau permanenta, compartimentul sau unitatea de primire a urgentelor sau apelarea 112.


Doze pentru 24 si 72 de ore


Dozele eliberate pot fi pentru maximum 24 de ore, in zilele lucratoare, si maximum 72 de ore, pentru sfârsitul de saptamâna.


Potrivit MS, masura a fost necesara din cauza faptului ca in ultima perioada unele farmacii nu au mai eliberat nici macar dozele de urgenta. De la nerespectarea totala a legii s-a ajuns chiar la nerespectarea Codului deontologic care prevedea ca pentru cazurile de urgenta farmacistii profesionisti pot elibera dozele necesare. Situatiile au fost create de vânzatori care nu au pregatire farmaceutica, se arata intr-un comunicat al MS.


Presedintele Colegiului Framacistilor Dolj, Elena Calin, sustine ca protocolul incheiat de MS cu farmacistii se va materializa in curând printr-un Ordin de ministru care va lamuri inca o data regimul de eliberare a medicamentelor. „O asemenea reglementare exista si pâna acum, insa acest protocol a pus lucrurile pe un fagas normal. Bolnavii nu stiau ca pot beneficia de medicamente in regim de urgenta si se crease in ultima vreme o adevarata panica la nivel national“, a adaugat Elena Calin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS