15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpaga pentru practicarea taximetriei

Spaga pentru practicarea taximetriei

In Craiova circula peste 2.000 de taxiuri, existând insa si o cerere mare pentru autorizare. Taximetristii sustin ca operatorii de taxi cer spaga de la 200 la 800 de euro…


Daca la prima vedere practicarea taximetriei pare o meserie usoara, dincolo de aparente se ascund o serie de obstacole…


Exista un numar insemnat de taximetristi nemultumiti, care se considera pur si simplu „speculati“ de operatorii de taxi care detin societati si care au un numar insemnat de locuri obtinute de la Primaria Craiova. Doar in schimbul unor sume destul de piperate pentru buzunarele multor craioveni ramasi fara serviciu, care se hotarasc sa practice taximetria, acestia obtin loc pentru inchirierea masinii la un operator care are societate. Din cele mentionate de taximetristi, suma ceruta de operator pentru locul oferit pentru practicarea taximetriei depinde de cât este de cautata firma respectiva de taxi pe piata. Oamenii sunt insa speriati sa isi dezvaluie identitatea, preferând sa dea „birul“ cerut decât sa reclame si sa nu poata practica taximetria cu masina proprie. „Am cumparat masina de aproximativ sase luni. Timp de patru luni m-am zbatut sa gasesc un loc la o societate de taxi. Am primit doar refuzuri, usi inchise si bineinteles raspunsul ca nu exista locuri. Apoi am aflat de la ceilalti taximetristi mai vechi ca altfel merge treaba pentru a-ti inscrie propria masina pe taxi si a o inchiria la un operator. Mi s-a spus din start ca treaba e ca si rezolvata, dar cu conditia sa ofer 250 de euro pentru locul de taxi la societatea la care sunt inscris. Neavând alta solutie, a trebuit sa accept si sa platesc neconditionat. Apoi am aflat de la prieteni ca exista operatori care solicita 300, 400, chiar si 800 de euro pentru «oferirea» unui loc. Nu rezolvam nimic daca reclamam, atât cei de la Camera Taximetristilor Dolj, cât si cei de la primarie si politie stiu acest lucru, dar nu iau masurile corespunzatoare“, a spus Valentin C., taximetrist din Craiova.


Pe lânga aceasta „recompensa“ oferita operatorului in momentul inscrierii, un taximetrist care foloseste propria masina trebuie sa achite lunar peste zece milioane de lei: taxa dispecerat, TVA etc.


„Am auzit ca operatorii percep solicitantului anumite atentii…“


Metodele folosite de operatorii de taxi sunt bine cunoscute atât de reprezentantii Asociatiei Camerei Taximetristilor Dolj, cât si de cei ai Primariei Craiova. Acestia au mentionat ca nu pot interveni deoarece nu s-au inregistrat plângeri scrise din partea taximetristilor.


„Am auzit, bineinteles, ca operatorii care au societati de taxi inchiriaza masini pentru practicarea taximetriei, insa percep solicitantului anumite atentii. Nu inteleg insa de ce nici un taximetrist nu a avut curajul pâna in prezent sa sesizeze si scris acest fapt, cu suma exacta care i-a fost ceruta. In cazul in care am primi astfel de petitii semnate, bineinteles ca am lua masurile de rigoare. Oricum, cheltuielile lunare ale unui taximetrist sau societati de taxi sunt extrem de mari. Doar pentru inscrierea unei masini pe taxi trebuie sa investesti peste 20 de milioane de lei…“, a mentionat Gheorghe Tomescu, vicepresedintele Asociatiei Camerei Taximetristilor Independenti Dolj.


„Vom lua masuri cu acesti speculanti de locuri de taxi“


La rândul lor, reprezentantii Primariei Craiova au mentionat ca si la urechile lor a ajuns zvonul despre „tarifele“ percepute de operatori taximetristilor cu masini proprii.


„Chiar marti am avut o intâlnire cu reprezentantii Camerei Taximetristilor Dolj pe aceasta problema, a spagilor practicate cu locurile de taxi. Am auzit si eu despre asa ceva, despre societati care au obtinut cinci-zece locuri pentru taxi si acum percep «atentii insemnate»… Este nefiresc asa ceva, insa oamenii nu au curaj sa reclame politiei, organul abilitat intr-o astfel de situatie. Politia ne-ar trimite atunci un proces-verbal cu cele descoperite, iar noi am lua masurile de rigoare. Din pacate, nu putem anula autorizatia de taximetrie decât pentru evaziuni fiscale, conform legii. Dar putem lua totusi masuri cu acesti speculanti cu locuri de taxi. La intâlnirea pe care am avut-o, ne-am confruntat si cu un caz special. Un craiovean voia sa isi dea foc pentru ca nu avea loc pentru practicarea taximetriei. L-am chemat la intâlnire si i-am explicat ca exista liste de asteptare pentru obtinerea unei autorizatii. Pe lânga aceste probleme, am fost instiintati si despre o societate de taxi care utilizeaza case de marcat nefiscalizate, ceea ce e clar evaziune fiscala, si vom trece la desfiintarea acesteia“, a mentionat Gheorghe Nedelescu, viceprimarul Craiovei.


Peste 1.000 de taxiuri risca sa dispara de pe piata


Prin Hotarârea Consiliului Local nr. 161/2003, modificata si completata ulterior, au fost aprobate 2.160 de autorizatii pentru practicarea taximetriei. Dintre acestea, conform reprezentantilor Primariei Craiova, au primit autorizatii privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere 720 de autoturisme ale persoanelor fizice independente si 1.440 pentru operatorii de transport. „La aceasta data, pe listele de asteptare la cele doua categorii sunt inscrisi 43 de persoane fizice, dintre care au fost deja autorizate 16, si 66 de operatori, fiind autorizati 22. Pe listele de asteptare mai sunt 27 de autoturisme pentru persoane fizice independente si 62 de autoturisme pentru operatori de transport in regim de taxi. Atribuirea locurilor care devin vacante se face ulterior comunicarii acestora catre asociatiile profesionale reprezentative, in ordinea inscrierilor pe listele de asteptare la cele doua categorii“, a mentionat Carmen Licu, purtator de cuvânt al Primariei Craiova.


Mai-marii primariei au adaugat ca in foarte scurt timp este posibil sa fie votata o lege care prevede ca numarul autorizatiilor de taxi pentru Craiova sa fie micsorat. „Va intra in vigoare o noua lege a taximetriei care prevede un numar maxim de taxiuri pentru fiecare oras. In Craiova, dupa câte am auzit, ar ramâne doar 1.100 de taxiuri…“, a spus Gheorghe Nedelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII