16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatate51 la sută dintre români au luat antibiotice

51 la sută dintre români au luat antibiotice

Mai mult de jumătate dintre români (51%) au luat antibiotice în anul 2009. România este din această cauză peste media europeană, de 40%, arată un sondaj Eurobarometru publicat recent de Comisia Europeană.
Studiul, realizat la sfârşitul lui noiembrie anul trecut pe un eşantion de 1.008 români, mai arată că 52% dintre femeile şi 50% dintre bărbaţii din România au luat antibiotice, faţă de media în Uniunea Europeană (UE) de 43% dintre femei şi 37% dintre bărbaţi.
84% dintre românii care au luat antibiotice au făcut acest lucru pe baza unei reţete medicale (faţă de 95% media acestui indicator în Uniunea Europeană), iar 16% au afirmat că au cumpărat pur şi simplu medicamentele de la farmacie, fără să fi avut reţetă medicală.
Sondajul mai arată că în mare parte românii nu cunosc foarte bine rolul antibioticelor. Astfel, 71% dintre români cred că „antibioticele omoară viruşii“, ceea ce este fals, (faţă de 53% media în UE), iar 59% dintre români (faţă de 47% media în UE) sunt de părere în mod greşit că „antibioticele sunt eficiente contra răcelii şi gripei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU