16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateProbioticele, izvor de sănătate

Probioticele, izvor de sănătate

Beneficiile aduse de probiotice corpului sunt foarte mari. Prezenţa acestor bacterii în număr mare la nivelul tractului digestiv ajută digestia şi împiedică dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, care eliberează toxine în organism.

Probioticele sunt bacterii care asigură menţinerea unui echilibru al florei microbiene de la nivelul intestinelor.
Cel mai mare grup de bacterii probiotice de la nivel intestinal este cel al acidului lactic, dintre care Lactobacillus acidophilus, prezent în iaurt, este cel mai cunoscut, informează www.sfatulmedicului.ro. Lactobacilii produc enzime care intervin în digestia proteinelor şi a grăsimilor, dar şi vitamine, care sunt adevăraţi catalizatori ai digestiei: biotina, riboflavina, vitamina K, acidul folic şi vitamina B12. Culturile de Lactobacillus acidophillus produc o enzimă care ajută la digerarea lactozei, reducând astfel acumulările de gaze în intestin şi crampele abdominale.

Se administrează concomitent cu antibioticele

Suplimentele nutritive probiotice sunt folosite pentru prevenirea diareei în cazul administrării de antibiotice. Antibioticele omoară, pe lângă bacteriile care determină apariţia unei boli, şi bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scădere a numărului bacteriilor benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub formă de capsule, pudră sau lichid) poate ajuta la înlocuirea bacteriilor benefice pierdute şi astfel poate fi prevenită diareea.
Scăderea bacteriilor benefice poate conduce la dezvoltarea altor infecţii, cum ar fi candidoza vaginală şi infecţii ale tractului urinar, şi simptome cum ar fi diareea cauzată de boli intestinale.
Cercetările au demonstrat că probioticele ajută la reducerea simptomelor de balonare şi diaree în cazurile de intoleranţă la lactoză, de diaree ca efect secundar al antibioticelor, în situaţia acutizării bolilor intestinale inflamatorii, care determină diaree şi durere abdominală, a inflamaţiei ileonului la pacienţii care au suferit îndepărtarea chirurgicală a colonului.
Cercetătorii studiază rolul probioticelor în prevenirea cancerului de colon şi eventualul beneficiu al probioticelor în sindromul de intestin iritabil (afecţiune gastrointestinală care poate fi tratată prin dietă cu multe fibre).
Rezultatele unor studii recente sugerează că probioticele găsite în iaurt ajută la prevenirea diareei cauzate de antibiotice. Totuşi, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficienţa iaurtului. Trebuie spus că nu orice iaurt este bun, ci doar acela care conţine culturi active. În mod normal, prezenţa culturilor de bacterii active ar trebui să fie inscripţionată pe ambalaj.
Mai trebuie spus că administrarea de suplimente nutritive pe bază de probiotice este considerată sigură, deoarece bacteriile conţinute de acestea fac parte în mod normal din flora intestinală.

Cereţi sfatul medicului!
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi un supliment alimentar. Administrarea suplimentului alimentar fără tratamentul medicamentos poate să nu fie foarte sigură. Acest lucru este în special important la femeile gravide sau care alăptează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS