18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn an de aşteptare pentru o proteză

Un an de aşteptare pentru o proteză

Pacienţii care au nevoie de proteze, orteze, dispozitive de protezare stomii şi incontinenţă urinară sau fotolii rulante trebuie să aştepte aproximativ un an decizia prin care Casa de Asigurări de Sănătate aprobă decontarea acestor dispozitive medicale.

Persoanele care solicită dispozitive medicale trebuie să aştepte un an din cauza fondurilor insuficiente pe care le are la dispoziţie Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Potrivit unui comunicat al CAS Dolj, acordarea dispozitivelor medicale se face la un an de la data depunerii documentelor la CAS Dolj, cu excepţia dispozitivelor medicale recomandate în urgenţele medico-chirurgicale pentru afecţiunile neoplazice, precum şi pentru copiii cu vârsta între 0 – 18 ani, care sunt emise în termenul cel mai scurt de la data depunerii documentelor la CAS Dolj. „Conform prevederilor legale, criteriile de prioritizare în emiterea deciziilor de acordare a dispozitivelor medicale au fost stabilite în vederea asigurării, pe de o parte a satisfacerii nevoilor asiguraţilor, iar pe de altă parte a încadrării în fondurile aprobate prin buget cu această destinaţie“, precizează comunicatul semnat de Alina Tănăsescu, preşedinte-director general al CAS Dolj.

Etapele obligatorii

Pentru obţinerea dispozitivelor medicale, asiguratul trebuie să prezinte la CAS Dolj recomandarea medicală emisă de medicul specialist aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani (adeverinţă de salariat, talon de pensie, alte documente specifice, după caz), copie act de identitate.
Etapele care trebuie parcurse în vederea acordării unui dispozitiv medical sunt următoarele:    
1. Prezentarea asiguratului la medicul specialist aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, în vederea eliberării referatului medical;
2. Prezentarea asiguratului sau aparţinătorului legal la sediul CAS Dolj pentru depunerea documentelor menţionate mai-sus;
3. Prezentarea asiguratului sau aparţinătorului legal la sediul CAS Dolj pentru ridicarea Deciziei de aprobare a acordării dispozitivului solicitat. Decizia CAS Dolj este valabilă o lună de la data eliberării;
4. Prezentarea asiguratului la furnizorul de dispozitive medicale aflat în relaţie contractuală cu CAS Dolj, în vederea obţinerii dispozitivului respectiv, în baza Deciziei emise de CAS Dolj.

Precizări

CAS Dolj mai face precizarea că nerespectarea acestor etape poate conduce la situaţii nedorite. „Spre exemplu, programarea operaţiei de implant de lentilă intraoculară trebuie făcută de către medicul specialist oftalmolog după ce asiguratul obţine decizia de la CAS Dolj. În cazul în care asiguratul a efectuat implantul de lentilă intraoculară achitând contravaloarea acesteia înaintea emiterii deciziei de către CAS Dolj, nu va mai putea beneficia de decizie şi, implicit, nu-şi va mai putea recupera suma (costul dispozitivului la preţul de referinţă) la care ar fi avut dreptul conform legii“, menţionează comunicatul citat.

Decizii

CAS Dolj a emis de la începutul anului până la 15 septembrie 2009 5.380 de decizii pentru obţinerea dispozitivelor medicale (din care ponderea cea mai mare este deţinută de sisteme stomice –  2.035, proteze auditive – 511, lentile intraoculare – 213), în valoare de 2.471.173,15 lei. În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 4.670 de cereri de acordare de dispozitive medicale, în valoare de 2.725.937,30 lei. Pe lista de aşteptare a instituţiei sunt înregistrate în prezent 2.275 de cereri pentru dispozitive medicale în valoare de 1.554.917,3 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS