18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCătina, o comoară naturistă

Cătina, o comoară naturistă

Cunoscută drept unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, cătina ajută la regenerarea celulelor, grăbind vindecarea. Este excelentă împotriva bolilor de piele, gripei şi îmbătrânirii.

Proprietăţile cătinei sunt cunoscute de sute de ani în întreaga lume. Regenerantă şi prin excelenţă ecologică, această plantă are rădăcini puternice care penetrează solul până la trei metri adâncime, motiv pentru care este ideală pentru combaterea eroziunii, dar şi la fixarea azotului în sol. Numai în China au fost cultivate cu această plantă 500.000 ha pentru a preveni deşertificarea.
Cătina este un arbust fructifer de pădure care se găseşte în flora spontană a României, îndeosebi în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia.
Există un cuvânt care caracterizează cel mai bine cătina: antioxidant. Seminţele, frunzele şi fructele conţin o cantitate impresionantă de compuşi antioxidanţi. Ca la orice fructe de pădure, concentraţia de vitamina C din cătină poate să ajungă până la 2500mg/100g. Cătina este bogată, de asemenea, în vitamina E, carotenoizi, flavonoizi, steroli. Frunzele sunt o importantă sursă de antioxidanţi, incluzând beta carotenul, vitamina E, flavonoidele, catechina, acidul elagic, acidul ferulic, acidul folic şi o concentraţie importantă de calciu, magneziu şi potasiu. Frunzele mai conţin proteine, în procent de 24%.

Anticancerigen şi antitumoral

Fructele de cătină conţin, în proporţie de 35%, acid palitoleic – un acid gras foarte important care se găseşte în compoziţia pielii, ajutând la întreţinerea celulelor şi la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din seminţe conţine 17% acid oleic, 34% acid omega 3 şi 31% omega 6.
Cercetările ştiinţifice au avut rezultate promiţătoare în tratamentul ulcerului şi al altor boli gastrointestinale, precum şi în tratamentul unor afecţiuni genitale. Uleiul de cătină are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular şi reglează nivelul de colesterol. Anumiţi compuşi din scoarţa şi frunzele plantei au efect anticancerigen şi antitumoral.
Proprietăţile antioxidante ale cătinei o recomandă pentru întărirea sistemului imunitar (unii specialişti consideră că este capabilă să vindece virozele respiratorii şi gripa), sănătatea ochilor şi prevenirea îmbătrânirii, reglarea sistemului endocrin, reglarea nivelului de lipide din sânge, reducerea inflamaţiilor. Uleiul de cătină este folosit în industria cosmetică, pentru obţinerea tratamentelor împotriva îmbătrânirii şi regenerării ţesuturilor. Este eficient în tratamentul arsurilor şi escarelor, în dermatite, eczeme, cuperoză, acnee, psoriazis, arsuri solare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII