16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateMicul dejun aduce beneficii organismului

Micul dejun aduce beneficii organismului

„Dimineaţa să mănânci ca un rege, după-amiaza, ca un prinţ, iar seara, ca un cerşetor“, spune o vorbă din bătrâni. Cât se poate de adevărat, comentează medicii specialişti, care susţin că micul dejun este masa care aduce cele mai mari beneficii organismului.

Majoritatea oamenilor au renunţat la micul dejun, pentru că au altceva mai bun de făcut dimineaţa. Ori sunt grăbiţi să plece la serviciu, ori trebuie să-şi bea cafeluţa şi să-şi fumeze prima ţigară, sărind cu uşurinţă peste cea mai importantă masă a zilei.

Iată câteva motive serioase pentru care oamenii ar trebui să-şi revizuiască părerea.

Micul dejun ne permite să ne încărcăm cu energia atât de necesară întregii zile şi să ducem un trai sănătos.

„Dacă ne obişnuim să luăm în fiecare zi micul dejun, vom reduce riscul obezităţii şi ne vom controla uşor greutatea, pentru că prin activităţile de peste zi se ard mai uşor caloriile din aceste alimente. Mai mult chiar, vom preveni afecţiuni ca ulcerul, gastrita, diabetul, boli cardiovasculare sau tulburări neurovegetative“, susţine dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj.

 

Micul dejun reglează nivelul insulinei

 

Dacă eşti fumător sau fumătoare, este bine să încerci să eviţi dimineaţa, pe stomacul gol, fumatul şi consumul de cafea. Atât tutunul, cât şi cofeina au efecte nocive asupra organismului. „Cafeaua stimulează secreţiile gastrice care invadează stomacul gol. În felul acesta, creşte riscul apariţiei gastritei sau a ulcerului, pentru că stomacul nu are ce să digere şi atunci acţionează asupra mucoasei esogastroduodenale, erodând-o! În plus, apare pericolul complicaţiilor biliohepatice sau pancreatice asociate într-o astfel de suferinţă digestivă globală“, mai spune dr. Mariana Păsărescu.

Alt rol al micului dejun este de a echilibra nivelul insulinei din organism, hormon care controlează stadiul zahărului din sânge. Nu vom mai fi tentaţi pe parcursul zilei să ronţăim tot felul de alimente dulci sau grase.

Aşadar, trebuie să asigurăm dimineaţa organismului o hrană sănătoasă şi consistentă, care să includă cereale, lactate, proteine şi sucuri naturale.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS