15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatatePatlagina, excelenta pentru tratarea racelii

Patlagina, excelenta pentru tratarea racelii

Patlagina este un remediu, folosit de mii de ani in medicina populara, pentru rani si bolile respiratorii (raceala, gripa, viroze, astm, bronsite).


Patlagina (Plantago lanceolata) este o planta destul de raspândita in mediul rural. Creste pe marginea drumului, pe terenurile necultivate, in liziere si santuri. Planta contine mucilagii, zaharuri, ulei volatil, rezine, substante proteice, carotenoizi, vitaminele A, C si K, substante antibiotice, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, mangan, zinc, sodiu, bor, cupru, aluminiu. Datorita produsilor de hidroliza si mucilagiilor are proprietati emoliente si laxative, acubozida (aucubina, rimantina) ii confera rol cicatrizant si antibacterian, iar taninurile – proprietati astringente.


Este una dintre putinele plante care se foloseste in intregime. Frunzele sunt bune daca sunt recoltate in perioada infloririi, dimineata dupa ce se ridica roua. Ele se pot folosi proaspete sub forma de cataplasme pentru tratarea pruritului (mâncarimii). Având efecte astringente si cicatrizante, ajuta la vindecarea ranilor, calmeaza inflamatiile provocate de intepaturile de insecte (albine, tântari etc.), ajuta la vindecarea crapaturilor si basicilor (produse de incaltaminte), la prevenirea trombozei, tratarea ulcerului varicos, conjunctivitei si blefaritei. Semintele contin ulei gras, proteine, tanin care ii confera proprietati laxative.


Produse


Patlagina se poate utiliza intern sub forma de infuzie preparata din o lingurita de planta la o cana de apa. Consumata ca atare sau indulcita cu o lingurita de miere ajuta organismul slabit sa se refaca, curata stomacul si reda energia. Din acest motiv este recomandata pentru boli de ficat, infectii urinare, viroze respiratorii, astm pulmonar si bronsite cronice. De asemenea, reduce secretiile abundente ale mucoaselor si tusea, chiar si cea provocata de astmul pulmonar sau tuberculoza pulmonara. De pe piata se poate procura un ceai antibronsitic care contine patlagina.


Siropul de patlagina ajuta la purificarea sângelui, prin eliminarea toxinelor. Pentru aceasta se administreaza timp de o luna câte o lingura din acest preparat inainte de masa principala. Siropul de patlagina poate fi procurat de la plafar sau poate fi preparat in casa. In acest caz aveti nevoie de cantitati egale de zahar nerafinat si patlagina care se fierb la foc mic impreuna cu putina apa pâna când se transforma intr-un terci vâscos. Produsul obtinut se pastreaza la frigider.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr.3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS