16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateNanotehnologie pentru explorarea intestinului

Nanotehnologie pentru explorarea intestinului

Pilula sau capsula endoscopica este cea mai noua metoda de diagnosticare in endoscopie. Cu ajutorul unei camere minuscule, de dimensiunea unui medicament, care traverseaza sistemul digestiv pot fi descoperite din timp afectiunile intestinului subtire.


Cea mai noua metoda de investigare a sistemului digestiv este pilula endoscopica. Potrivit site-ului www.topmedici.ro, cu ajutorul acestui procedeu medicul poate explora intestinul subtire – terenul necunoscut al endoscopiei – si pune un diagnostic precis intr-o serie de afectiuni in care alte metode dadeau gres. Se poate folosi in diagnosticarea homoragiilor obscure, la care metodele clasice de explorare nu au relevat cauza, in sindroamele de malabsorbtie, in sindroamele de puricoza congenitale si, de asemenea, intr-o serie de suferinte cu dureri abdominale a caror cauza nu este cunoscuta (diaree cronica, boala Crohn etc).


Date tehnice


Capsula endoscopica permite o explorare completa a intestinului subtire. Ea a fost realizata in 1995 de doi cercetatori, unul englez si celalalt israelian, insa in România a fost folosita din 2004 la Spitalul Militar din Iasi, ulterior si la Bucuresti. Capsula are dimensiunea unei pilule (27 de milimetri lungime si 11 milimetri diametru) – ceea ce face usoara inghitirea, cântareste 3,4 grame si contine o camera minuscula cu ajutorul careia capteaza imagini din interiorul organismului. De fapt, este vorba de un intreg sistem de transmisie incorporat intr-o capsula, gratie nanotehnologiei, format din capsula propriu-zisa pe care o inghite bolnavul, un sistem de recoltare a datelor si un soft care citeste imaginea.


Capsula contine leduri care lumineaza, o lentila care mareste imaginea de 1,8 ori, un procesor pentru transformarea imaginii in unde de radio frecventa, doua baterii care alimenteaza tot acest sistem si antena care transmite undele de radio frecventa. Se transmit cam doua imagini pe secunda, viata bateriilor este de sapte ore, timp in care sunt procesate aproximativ 57.000 de imagini. Componenta a doua consta in niste senzori speciali care se fixeaza pe abdomenul bolnavului si preiau aceste unde de radio frecventa, transformate ulterior in imagini. Datele sunt inregistrate si transmise unui computer cu ajutorul unui soft special.


Avantaje


Capsula endoscopica nu produce disconfort asa cum se intâmpla de exemplu in cazul folosirii tubului endoscopic. Bolnavul nu are altceva de facut decât sa inghita pilula ca pe un medicament. Capsula transmite imagini in timp ce traverseaza tubul digestiv, dupa care se elimina pe cale naturala din organism. Costul ei este de 550 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS