15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateAntibioticele au efect doar administrate corect

Antibioticele au efect doar administrate corect

Pentru ca antibioticele sa aiba efectul scontat ar trebui ca administrarea lor sa se faca numai dupa efectuarea analizelor de laborator si intocmirea antibiogramei.


Antibioticele sunt unele dintre cele mai cunoscute medicamente. Ele sunt utile pentru tratarea infectiilor cauzate de bacterii, ciuperci si virusi. Primul antibiotic a fost descoperit in perioada interbelica si avea sa salveze milioane de vieti. Este vorba de penicilina, iar cel care a reusit separarea acestui compus din mucegai in 1940 a fost biologul scotian Alexander Fleming, laureat al premiului Nobel in 1945 pentru medicina. Penicilina a revolutionat tratamentul impotriva tuberculozei, o boala cu un procent de mortalitate devastator.


De atunci, industria medicamentelor a evoluat fantastic. Astazi exista antibiotice specifice pentru anumite tipuri de germeni. „Exista antibiotice cu efecte bactericide (ucid germenii) si antibiotice bacteriostatice (impiedica multiplicarea germenilor). Folosirea unui antibiotic bacteriostatic poate fi suficienta pentru obtinerea vindecarii in infectii usoare sau medii sau in boli cu tendinta spontana la vindecare, deoarece dupa oprirea multiplicarii bacteriilor, organismul completeaza actiunea antibioticului, prin declansarea mecanismelor proprii de aparare antiinfectioasa“, a sustinut dr. Delian Ionescu, medic medicina generala in cadrul Policlinicii ELGA din Craiova.


Antibioticele bactericide sunt necesare, insa, in afectiuni grave cum ar fi bronhopneumonii, meningite, septicemii, endocardite, osteomielite, tromboflebite, TBC, angiocolite, pielonefrite, pelviperitonite, cancer, SIDA etc.


Antibiograma si analizele


Neadministrarea unui antibiotic poate avea consecinte grave asupra starii de sanatate a bolnavului. Acelasi efect il poate avea si administrarea incorecta a acestor medicamente. De aceea, este foarte important ca inainte de inceperea tratamentului sa se efectueze analizele de laborator si sa se realizeze antibiograma.


„In instituirea unui tratament corect este necesara izolarea germenului patogen si stabilirea sensibilitatii sale la antibiotice. Acest lucru se poate realiza prin examenul bacteriologic si antibiograma. Examenul bacteriologic stabileste exact germenii patogeni responsabili pentru infectie, iar antibiograma este o metoda care apreciaza sensibilitatea sau rezistenta la antibiotice a germenilor patogeni, cultivati din produse patologice recoltate de la bolnavi cu infectii bacteriene“, a adaugat dr. Delian Ionescu.


Când microbii convietuiesc cu antibioticele


Nu este recomandat sa ne administram singuri antibiotice. Utilizarea incorecta poate duce la instalarea rezistentei microbiene. Germenii patogeni reusesc sa supravietuiasca si sa se multiplice in prezenta antibioticelor, iar efectele pot fi infectii severe cu germeni rezistenti sau infectii intraspitalicesti. Din pacate, exista o adevarata regula in practica medicala actuala de a recomanda antibiotice doar dupa o consultatie sumara.


Alt exemplu in acest sens il constituie mamicile care isi trateaza in mod inconstient copilasii la cele mai mici semne de raceala cu antibiotice. Racelile si gripa sunt cauzate de infectii virale care nu raspund la tratamentul cu antibiotice, iar copilul se va alege in cel mai fericit caz cu instalarea rezistentei, moment in care administrarea antibioticului respectiv nu va mai avea nici un efect.


Pentru ca nu pot fi folosite oricum, antibioticele nu pot fi procurate din farmacii decât pe baza de reteta medicala.


Simptomele infectiei


Nu neglijati urmatoarele simptome: febra, frison, astenie, dureri localizate sau difuze etc. Sunt de obicei primele semne ale unei infectii, iar tratamentul trebuie inceput neintârziat. Asa ca prezentati-va urgent la medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS