22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatatePostul alimentar, sanatate si riscuri

Postul alimentar, sanatate si riscuri

Postul alimentar sau abtinerea de la unele alimente reechilibreaza metabolismul si elimina toxinele acumulate in organism pe perioada de iarna.


Nutritionistii atrag insa atentia ca postul nu presupune doar un regim lipsit de alimente de origine animala, ci si o dieta echilibrata. Asta inseamna in primul rând o hidratare buna a organismului, 1,5 – 2 litri de apa pe zi. Procesul de detoxifiere nu se realizeaza daca avem un aport hidric necorespunzator, ci dimpotriva, o hidratare insuficienta favorizeaza autointoxicarea cu propriile toxine metabolice.


In primul rând, e bine sa mâncam multe fructe si legume crude, seminte. Trebuie sa ii asiguram organismului necesarul de proteine din vegetale (seminte, nuci, soia, fasole), necesarul de carbohidrati (din pâine si cereale integrale), necesarul de grasimi (din nuci, alune, uleiuri vegetale). In procesul de detoxifiere a organismului, vitaminele si mineralele din fructe si legume crude (citrice, mere, rosii, castraveti, ceapa, usturoi, salata verde, morcovi, varza, broccoli) sunt la fel de importante ca apa. Acestea contin fibre care contribuie la reglarea digestiei si favorizeaza eliminarea toxinelor. Consumul de fructe si legume proaspete regleaza microflora intestinala acumulata inainte de post, atunci când dieta noastra a fost bogata in carne si produse animale.


Sfatul medicului


Migdalele, nucile, alunele contin intre 4 si 7% fibre alimentare. Consumul moderat al acestor fructe detoxifica si impiedica asimilarea in exces a grasimilor de catre organism. Si fructele uscate pot contribui la eliminarea toxinelor din organism. In acest caz insa, trebuie sa fim atenti la continutul lor in glucide (60 – 70%) si la calorii. De aceea, in zilele in care mâncam fructe uscate sau deshidratate ar fi bine sa renuntam la celelalte surse de carbohidrati (pâinea, orezul, cartofii, pastele fainoase).


In timpul postului este bine sa mâncam de mai multe ori pe zi si sa consumam cu masura alimentele care „ne ajuta“ sa acumulam calorii, cum ar fi pâine, alune, nuci sau halva.


Postul este bine sa fie tinut de persoanele sanatoase. Copiii, batrânii, femeile insarcinate, lehuzele, cele care alapteaza, persoanele cu meserii care presupun un consum mare de calorii vor posti numai cu acordul medicului si sub stricta lui supraveghere.


Dr. Mariana Pasarin, medic primar sanatate publica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS