19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRepublica de la Ploieşti şi cazul Păvăleanu

Republica de la Ploieşti şi cazul Păvăleanu

A aresta preventiv un angajat al secretariatului general al guvernului, acuzat de o evaziune fiscală de 35 de milioane de euro şi de spălare de bani este nonştire pentru o mare parte a presei româneşti. Aloooo, 35 de milioane de euro! Fost angajat al guvernului! Prahova! Nici o tresărire? Nici un semn de întrebare, un ridicat de sprânceană? Nici un spasm, nici o zvâcnire? Aruncaţi o privire pe ziare, la televiziuni. Linişte şi pace! De parcă în fiecare zi un fost sau actual angajat al guvernului ar fi prins cu evaziune de zeci de milioane de euro. Chiar dacă premierul Ponta şi susţinătorii săi din presă şi-ar dori tăcere pe subiect, tot merită ridicate apăsat nişte întrebări. Iată mai jos de ce.
Ştirea că un fost angajat al executivului în funcţia de consilier la Secretariatul General al guvernului, pe numele său Marcel Păvăleanu, a fost reţinut de procurori sub acuzaţia de evaziune fiscală în valoare de 35 de milioane de euro a apărut vineri pe la prânz, când lumea era deja cu gândul la weekend. Cazul a fost minimalizat de primul-ministru Victor Ponta: „Am întrebat, după ce a apărut în presă această chestie, adineauri, l-am sunat pe secretarul general să întreb dacă avem o asemenea persoană angajată şi mi-a spus că nu mai lucrează la guvern de mai mult timp. Nu ştiu cine este, nu ştiu cu ce s-a ocupat. Sunt convins că, dacă a fost reţinut, bănuiesc că cel puţin în cazul Domniei sale, nu ca în alte cazuri, există şi probe“. Apoi, subiectul a murit, nimeni nu s-a obosit să-l dezbată sau să-l dezvolte puţin.
Iar cazul Păvăleanu merită toată atenţia. HotNews.ro a descoperit destule detalii interesante şi a realizat harta protectorilor fostului consilier guvernamental, pe care o puteţi citi aici. Şi, totuşi, au rămas multe de lămurit.
1. Ştim că Păvăleanu a fost angajat al guvernului până prin 2013, dar nu ştim când anume a ajuns la Palatul Victoria şi cine l-a adus. Mai ştim că este apropiat al familiei Mircea Cosma (şef CJ Prahova) – Vlad Cosma (fiul lui Mircea Cosma, parlamentar PSD), via interlopul Răzvan Alexe. Mai ştim că tot din Prahova, puternic sprijinit de baronul Cosma, vine şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă, patronul România TV, amicul premierului Victor Ponta. (În paranteză fie spus, şi Ghiţă se mândreşte cu un dosar de complicitate la evaziune fiscală cu produse petroliere care se tot judecă de prin 2002. La ultimul termen, Înalta Curte a trimis dosarul la Curtea de Apel). Prin urmare, cine l-a adus pe Marcel Păvăleanu de mânuţă la SGG şi l-a angajat consilier? Omul cui este?
2. Marcel Păvăleanu mai avea un dosar de evaziune fiscală deschis în 2011. Cum a ajuns în aceste condiţii consilier în Secretariatul General al Guvernului? Cum e posibil să nu existe un sistem de verificare automat astfel încât, de la un nivel în sus, să cunoaştem informaţiile de bază despre un angajat în aparatul central al guvernului, mai ales ajuns sub nasul primului-ministru Victor Ponta?
3. A verificat Agenţia Naţională de Integritate declaraţia de avere a lui Păvăleanu, din care reiese că l-a împrumutat cu 35.000 de euro pe un anume Răzvan Alexe, pe care presa locală îl prezintă drept interlop? Prin ce conturi s-au plimbat banii rezultaţi din evaziune fiscală? Ce apare şi ce nu în conturile lui Păvăleanu? Au ajuns o parte din bani în campania electorală din 2012?
4. Cum e posibil să se ajungă la o evaziune fiscală de 35 de milioane de euro fără ca Oficiul de Spălare a Banilor, ANAF, DGIPI şi alte instituţii să nu se sesizeze? Au făcut vreo informare aceste instituţii către guvern? Când a fost scos Păvăleanu din SGG: înainte sau după ce a început urmărirea penală împotriva sa? Cine a informat guvernul că are un angajat suspect de megaevaziune fiscală? Dar întrebarea-cheie este cine l-a adus în guvern.
Ca observaţie generală, cazul supune atenţiei republica de la Ploieşti, o regiune aparent autonomă de restul ţării, cu un grad ridicat de infracţionalitate, în special evaziune fiscală pe scară mare, dat fiind specificul zonei de platformă petrolieră. Aici s-au născut de-a lungul timpului cele mai dure reţele de evaziune, care au implicat politicieni, procurori, judecători, ofiţeri de informaţii (cazul Paltanea), directori de rafinărie.
Toate aceste reţele evazioniste s-au bucurat multă vreme de protecţie, făcând din Prahova un adevărat stat în stat. Nu întâmplător, probabil, în aceste judeţe bogate, cu mize financiare majore, dar cu instituţii slabe sau complice, activează unul dintre cele mai puternice familii de baroni (tatăl – preşedinte CJ, fiul – deputat) şi tot aici s-a născut vedeta noii generaţii de moguli.
Arestarea personajului Păvăleanu şi a presupusei reţele evazioniste este un important pas înainte, un mic semn că republica autonomă Prahova nu mai poate funcţiona ca înainte. Pare un progres, însă instituţiile statului care au documentat acest caz au datoria să răspundă şi întrebărilor de mai sus: cine l-a protejat pe Păvăleanu şi cum a ajuns în guvern?
Cu Prahova doar republica lui Mazăre mai poate concura în materie de evaziune fiscală şi reţele de corupţie. Ar mai fi de notat că acest caz ne aminteşte că tocmai are loc o descentralizare, gândită de Dragnea&co în aşa fel încât să întărească republicile baronilor. Cine-i va mai ţine în frâu după ce în mâinile lor va trece şi mai multă putere?

Dan Tapalagă
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS