13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFinanţări pentru aşezămintele de cultură

Finanţări pentru aşezămintele de cultură

A venit rândul căminelor culturale din satele vâlcene să beneficieze de fonduri guvernamentale. Sume impresionante sunt puse la dispoziţia autorităţilor locale pentru renovare şi modernizare.

 

 

Căminele culturale din mediul rural vâlcean vor beneficia de fonduri alocate prin programul naţional de reabilitare, modernizare şi dotare a aşezămintelor culturale din mediul rural şi mic urban. Sumele vor fi alocate de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), totalul acestora ajungând la 400 de milioane de euro pentru întreaga ţară. Potrivit lui Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional (DCCPN) Vâlcea, în judeţ sunt peste 20 de localităţi care au probleme cu aceste aşezăminte de cultură, dar numai trei vor primi finanţare pentru lucrări de construcţie şi renovare. „Programul naţional de reabilitare se desfăşoare în trei etape. Prima, ce trebuie finalizată până pe 15 decembrie, în acest an, a prins două cămine culturale din comunele Grădiştea şi Copăceni. Prima comună va primi suma de 81.000 de lei, cea de-a doua, 65.000 de lei. De a doua etapă, care trebuie finalizată până în 1 martie 2008, a beneficiat căminul din comuna Alunu, satul Igoiu, autorităţile acestei localităţi primind suma de 58.500 de lei“, a explicat Florin Epure. El mai spune că a treia etapă a programului se va desfăşura pe tot parcursul anului 2008, aproape 20 de comune vâlcene fiind prinse în listele de finanţare.

Potrivit oficialilor DCCPN, acesta este primul program al cărui principal obiectiv este acela de a reduce discrepanţele dintre mediul rural şi cel urban. „Nu se doreşte construirea unor ziduri sau a unor simple edificii, ci a unor aşezăminte dotate cu biblioteci, aparatură audio şi video, care vor organiza activităţi culturale“, a spus Florin Epure. Programul se va derula pe o perioadă de trei ani, la implementarea lui fiind implicate trei ministere. MCC are obligaţia de a derula programul de finalizare a lucrărilor de construcţii, Ministerul Lucrărilor Publice şi Locuinţei are responsabilitatea construirii de sedii, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se va ocupa de activităţile pentru reabilitare şi modernizarea infrastructurii rurale şi dotarea cu echipamentele necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII