15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNereguli în magazinele alimentare

Nereguli în magazinele alimentare

Magazinele alimentare din judeţ sunt pline de produse dubioase, iar consumatorii nu beneficiază de informaţiile la care au dreptul.

VÂLCEA. Zilele trecute, inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Vâlcea au demarat o serie de controale la agenţii economici din  judeţ, vizate fiind unităţile alimentare din mediul rural.
Potrivit Danielei Ştefoane, directoarea executivă a OJPC, au fost verificate 25 de magazine, constatându-se nereguli la majoritatea unităţilor controlate. „Au fost verificate zece unităţi de comercializare şi 15 magazine de alimentaţie publică. Ca urmare a deficienţelor constatate s-au aplicat zece amenzi contravenţionale în sumă totală de 22.400 de lei, precum şi 11 avertismente scrise“, a declarat şefa OJPC. Potrivit acesteia, abaterile constatate s-au referit la lipsa informării consumatorilor – firmele nu furnizau etichete cu elementele de identificare şi caracterizare ale produselor. De asemenea, inspectorii au mai constatat că în majoritatea cazurilor nu erau afişate preţurile şi programul de funcţionare, iar unele firme din mediul rural nu îşi afişau nici măcar denumirea. „Au fost dispuse măsuri de remediere a acestor deficienţe“, a menţionat Daniela Ştefoane.

Pâine ambalată fără etichete şi carne expirată

Dacă deficienţele privitoare la informaţiile ce trebuia furnizate clienţilor au putut fi rezolvate prin măsuri dispuse de inspectorii OJPC, când a fost vorba de produse alimentare în neregulă s-a lăsat cu amenzi şi opriri de la vânzare. „De exemplu, la magazinul mixt şi barul din Lăpuşata, sat Broşteni, aparţinând firmei SC Piovra SRL, pâinea feliată nu avea specificată pe ambalaj data fabricaţiei şi nici data expirării. De asemenea, peştele macrou expus spre vânzare nu era însoţit de etichete cu elementele de identificare şi caracterizare ale produsului, iar la bar nu se afişa unitatea de măsură pentru băuturile servite la pahar. Măsurile luate au vizat oprirea de la comercializare a alimentelor în neregulă şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale“, a precizat Ştefoane.
Inspectorii au mai descoperit abateri şi la restaurantul Casa Hurezeană din Horezu, unde carnea de pui depozitată în unitate nu avea etichete traduse în limba română. Şefa OJPC a spus că întreaga cantitate de carne a fost oprită temporar de la comercializare. Verificările continuă pe acest plan tematic.
Altă acţiune demarată recent de OJPC a fost cea de control a respectării drepturilor consumatorilor în unităţile de cazare turistică. Potrivit directoarei de la Protecţia Consumatorului, s-au realizat până în prezent verificări la doi operatori economici, dar nu au fost constatate abateri de la legislaţia în vigoare, acţiunea fiind însă în curs de desfăşurare. Pe lângă acţiunile cuprinse în planurile tematice, OJPC a mai  realizat săptămâna trecută şi 63 de acţiuni de control. Inspectorii au aplicat opt amenzi contravenţionale, în sumă totală de 15.400 de lei, şi 17 avertismente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU