6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltFestivalul de tradiții creştine de la Slatina, ajuns la cea de-a XV-a ediție

Festivalul de tradiții creştine de la Slatina, ajuns la cea de-a XV-a ediție

Festivalul interjudeţean al obiceiurilor şi tradiţiilor creştine româneşti, ajuns la ediţia a XV-a, a adunat, ieri, grupuri mici și mari de colindători în amfiteatrul Colegiului Naţional „Radu Greceanu” din Slatina.
Alt an, alt festival, dar aceeași prietenie ne-a făcut să rămânem împreună. Sunt 15 ani de când colindăm împreună, de când ne bucurăm de costumele populare din diferite zone ale Olteniei și de când reînviem şi promovăm străvechile tradiţii şi datini creştine legate de praznicul Naşterii Domnului, așa a deschis seara prezentatorul festivalului, domnul Nicu Popa, cunoscut actor şi regizor slătinean, care a avut în fiecare an amabilitatea şi disponibilitatea de a fi pe scenă alături de copiii veniţi pentru colind, datini şi cântece de stea.
Juriul, din care au făcut parte doamna Florica Grecu, inspector școlar general adjuct și doamna Cristina Boruz, inspector şcolar pentru Religie și Arte, domnul Florian Dumitrescu, director la CJCPCT Olt şi părintele Dan Camen, consilier cultural în cadrul Episcopiei Slatinei și Romanaților, a acordat premii şi diplome pentru cele trei categorii – tradiţii, scenetă religioasă şi colinde, elevilor din municipiul Slatina de la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu”, Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu”, Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, Liceul Vocaţional „Nicolae Titulescu”, Liceul cu Program Sportiv și grupurilor vocale de la Liceul “Traian Vuia” Craiova, Liceul Teoretic “Petre Pandrea” din oraşul Balş, Liceul Tehnologic Vitomireşti, Allegro Voice reprezentând Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal, Cununița Dunării de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Corabia și Ansamblul folcloric Ulmulețul de Brastavățu.
Grupul vocal-instrumental al Casei Tineretului din Slatina și colindătorii de la C.T.F. Mugurel au dorit prin cântece de iarnă și reinterpretări de colinde, să îi bucure, în afara concursului pe cei prezenți.
Darurile pentru colindători, la ceas festiv, au fost asigurate de către partenerul proiectului – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.
Concursul, prin diversitatea lui, are ca scop promovarea tradiţiilor ortodoxe în aceste vremuri secularizate şi crearea unei atmosfere de sărbătoare creştină pentru a primi cum se cuvine Naşterea Domnului.
De aceea, organizatorii festivalului au acordat Diplomă de Excelență doamnei Maricica Matei, corepetitor voluntar al grupului de la Balș, susținătoare a tradițiilor oltenești pe care le valorifică alături de grupurile de liceeni.
Grupurile de colindători au fost îndrumate și însoțite, din pasiune pentru muzică şi cu multă dăruire de cadrele didactice Iuliana Gheorghe, Carmen Oprea, Maricica Matei, Mariana Mişcu, Aurelia Stancu, Emilia Diaconescu, Mirela Nițoi, Marius Sterie, Doru Marinescu, Cristian Stancu, Sorin Ene, Cosmin Fugăreţu, Corina Vasiloiu, Ligia Oaie, Camelia Cealîcu, Flavius Popescu şi Bebe Dinu.
„Colinde s-au auzit peste ani. Mai multe sau mai puține, dar au rezistat în timp, aducând vestea Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos. A cânta colinde în costum popular este încă o mărturisire de credință, mai ales acum când sărbătorim o sută de ani de la Marea Unire. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să petrecem sărbătorile cu Hristos, bucurându-ne creştineşte de daruri” ‒ a spus părintele Dan Camen, aducând pentru cei prezinți arhierești binecuvântări de la Părintele Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.
Festivalul, gândit ca proiect educativ interjudeţean pentru cele două mari praznice creştine, se bucură de o bună organizare şi continuă de 15 ani, prin munca în echipă a doamnelor profesoare Carmen Vespescu, Mirela Luţu şi Odeta Vâlcea, ajutate în demersul educaţional de către părinți, colege și oameni de bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS