Agent de la Penitenciarul Craiova, condamnat definitiv pentru mită

Procurorii doljeni au stabilit că agentul Ungureanu aborda rudele deținuților cu ocazia vizitelor acestora în Penitenciarul Craiova
Procurorii doljeni au stabilit că agentul Ungureanu aborda rudele deținuților cu ocazia vizitelor acestora în Penitenciarul Craiova

Un agent de la Penitenciarul Craiova, acuzat de comiterea mai multor infracțiuni de luare de mită și trei de trafic de influență, a fost condamnat definitiv de magistrații Curții de Apel Craiova la trei ani de închisoare cu executare. Inițial, în februarie, inculpatul fusese condamnat de Tribunalul Dolj la opt ani și jumătate de închisoare. În același dosar, o femeie acuzată de cumpărare de influență a primit o pedeapsă un an și jumătate de închisoare cu suspendare.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat, vineri, o sentință definitivă într-un dosar în care agentul de penitenciare Marius Ungureanu a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență.

Agentul Ungureanu a fost arestat preventiv pe 6 decembrie 2015, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În referatul prin care au solicitat arestarea preventivă a agentului Ungureanu, procurorii doljeni au reținut că acesta „a comis mai multe infracţiuni de corupţie care sunt considerate de legiuitor ca fiind dintre cele grave, a căror comitere justifică luarea măsurii arestării preventive“. Mai exact, anchetatorii au stabilit că agentul Marius Ungureanu aborda rudele unor deținuți și le cerea bani sau diverse bunuri „profitând atât de funcţia sa de autoritate publică, cât şi de situaţia dificilă în care se aflau respectivele persoane“. În final, agentul a fost denunțat de soția unui primar din Gorj, aflat în arest preventiv în Penitenciarul Craiova, căreia i-a cerut în mai multe rânduri bani, alimente sau băuturi alcoolice.

În urma denunțului făcut de soția primarului gorjean, procurorii doljeni au început supravegherea suspectului și au dispus interceptarea convorbirilor telefonice ale acestuia, dar și înregistrarea unor discuții purtate cu denunțătoarea. În urma anchetei s-a stabilit că, în schimbul unor sume de bani sau bunuri, agentul Ungureanu a promis că primarul va primi o celulă curată și cu deținuți ceva mai „cuminți“, dar și „asigurarea unor înlesniri cu ocazia vizitelor pentru pachet şi condiţii mai bune de detenţie“.

Pedepse reduse la Curtea de Apel

Procurorii doljeni au mai reținut că „la aprecierea gradului de pericol social trebuie avută în vedere şi persoana inculpatului Ungureanu Marius, care a dovedit perseverenţă în comiterea de infracţiuni de corupţie, având în vedere frecvenţa comiterii actelor materiale, în intervalul de aproximativ șase săptămâni în care a fost supravegheat operativ de către organele judiciare“. În fața anchetatorilor și în prezența unui avocat, inculpatul a recunoscut comiterea infracțiunilor comise. De altfel, în urma anchetei, procurorii doljeni au probat comiterea mai multor infracțiuni, iar în martie, anul trecut, au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, dar și a Petruței Drăguț, care a fost acuzată de cumpărare de influență.


Cei doi inculpați și-au recunoscut faptele pentru a avea parte de o reducere a pedepselor, iar pe 21 februarie, anul acesta, au fost condamnați.

Marius Ungureanu a primit, în total, opt pedepse cuprinse între un an și patru luni și trei ani și jumătate de închisoare, iar în final, după contopirea acestora și aplicarea unui spor de cinci ani, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare cu executare. În schimb, Petruța Drăguț a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de cei doi inculpați, iar vineri, pe 23 iunie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar.

După ce a contopit 13 infracțiuni de luare de mită în formă continuată în una singură, dar și patru infracțiuni de trafic de influență în formă continuată în una, instanța l-a condamnat pe Marius Ungureanul la trei ani de închisoare cu executare.

În schimb, Petruței Drăguț i-a fost redusă pedeapsa de la doi ani, la un an și jumătate de închisoare cu suspendare.
Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 28 iulie 2017

Top