32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSunt primar la Malu Mare, „pumnii mei minte nu are“

Sunt primar la Malu Mare, „pumnii mei minte nu are“

Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare în perioada 2004-2016, a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de lovire și tulburarea ordinii şi liniştii publice (Foto: arhiva GdS)
Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare în perioada 2004-2016, a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de lovire și tulburarea ordinii şi liniştii publice (Foto: arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus, săptămâna trecută, trimiterea în judecată a fostului primar PSD al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, într-un dosar privind comiterea infracțiunilor de tentativă de omor, lovire și tulburarea ordinii şi liniştii publice. Pe scurt, fostul edil din comuna doljeană Malu Mare și alți șapte inculpați sunt acuzați că, în campania electorală din 2012, au sechestrat și bătut trei persoane care făceau campanie altui partid. În timpul scandalului, una dintre victime a fost rănită grav, fiind lovită în cap cu o bâtă. 

Povestea în acest dosar începe în urmă cu mai bine de patru ani, mai exact în iunie 2012, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale.
În seara zilei de 7 iunie 2012, în jurul 22.30, Stelică Mătușa, unul dintre inculpați, a fost sunat de fiul său, David, care i-a explicat că a văzut câțiva bărbați care aruncau dintr-o autoutilitară baxuri de hârtie igienică care avea ataşată fotografia primarului Dicu, sub care era mesajul: „L-ai folosit? Aruncă-l! Păstraţi comuna curată!“. Imediat a fost anunțat și primarul Alexandru Dicu, care a cerut oprirea celor care făceau acest lucru. Anchetatorii au stabilit că, la cererea primarului, s-a pus în mișcare o mică „armată“ de susținători ai acestuia.
Inculpații Marian Sbora, Gheorghe Rogojinaru, Stelică Mătușa, Cosmin Fugaru și Ion Ursu s-au urcat într-un Opel și au pornit în direcția indicată de primar. Aceștia au identificat pe DN 55 autoutilitara cu pricina, care era condusă de Sorin Iovu. În spatele mașinii, care rula foarte încet, se deplasau Claudiu Teodorescu și încă o persoană, ei fiind cei care aruncau baxurile de hâtrie igienică. Când a văzut că au fost decoperiți, Iovu a accelerat către Craiova, iar Teodorescu nu a apucat să sară în mașină și a rămas pe jos. Acesta a fost prins de cei cinci inculpați și băgat în Opelul condus de Ion Ursu, care a pornit în urmărirea autoutilitarei.
În timpul urmăririi, Opelul condus de Ursu a fost depășit de un BMW la volanul căruia se afla David Mătușa, care era minor la acea vreme. În BMW se mai afla alt inculpat, Marian Fugaru, zis Moni. În timp ce gonea către Craiova, Iovu l-a observat pe marginea șoselei pe Titel Stanică, candidat la funcţia de consilier local din partea PP-DD, așa că a oprit și l-a luat în mașină.
După câteva minute, Mătușa a reușit să blocheze în trafic cu BMW-ul autoutilitara condusă de Sorin Iovu, după care a început scandalul.

„Daţi-le bă! Omorâţi-i şi pe ăştia!“

Procurorii doljeni au mai reținut că la locul scandalului a ajuns și primarul Dicu, care i-a îndemnat pe ceilalți să lovească victimele, ba chiar a lovit și el una dintre victime cu pumnii și cu picioarele.
După ce autoturismul BMW a blocat autoutilitara, la faţa locului a ajuns şi primarul Dicu cu un autoturism Dacia Logan, iar la scurt timp a ajuns și Opelul condus de Ion Ursu.
„După ce inculpaţii au coborât, inculpatul Ursu Ion a asigurat portierele autoturismului, încuindu-l în maşină pe Teodorescu Claudiu, persoana vătămată, pentru a-l împiedica să plece (…). În acel moment, în timp ce se afla pe partea stângă a autoutilitarei, inculpatul Dicu Alexandru l-a dat la o parte pe inculpatul Fugaru Marian, iar apoi l-a lovit cu pumnii pe Iovu Sorin, în încercarea de a-l trage de la volan, fără a reuşi însă. În tot acest interval, inculpatul Dicu Alexandru i-a instigat pe ceilalţi inculpaţi să comită acte de violenţă, exprimându-se în mod imperativ prin îndemnuri de genul: «Daţi-le bă!» sau «Omorâţi-i şi pe ăştia», respectiv prin alte exprimări injurioase adresate persoanelor aflate în autoutilitara marca Mercedes“, au precizat anchetatorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor opt inculpați.
Procurorii doljeni au mai reținut că, între timp, șase dintre inculpaţi l-au tras din autoutilitară și l-au lovit pe Titel Stănică. Ulterior, acesta din urmă a fost lovit în cap cu o bâtă de David Mătușa, după care a fost băgat în autoturismul BMW. În final, și Sorin Iovu a fost scos din mașină, după care „a fost lovit cu pumnii şi cu picioarele de către inculpatul Dicu Alexandru“, după cum au mai precizat anchetatorii.
Scandalul a încetat abia după apariția unui echipaj de jandarmi. Titel Stănică a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul de Urgență Craiova, iar după câteva zile a fost transferat la Spitalul „Bagdasar Arseni“ Bucureşti, unde a fost operat și a rămas internat până pe 21 iunie. În cazul lui Stănică, medicii legiști au stabilit că după operație a rămas cu o infirmitate fizică permanentă (lipsă substanţă osoasă). Iovu și Teodorescu au scăpat cu leziuni mai ușoare și au avut nevoie de câteva zile de îngrijiri medicale.

Opt inculpați, trimiși în judecată

Săptămâna trecută, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a celor opt inculpați – Alexandru Dicu, Marian Sbora, Gheorghe Rogojinaru, Stelică Mătușa (în prezent consilier local), David Mătușa, Cosmin Fugaru, Marian Fugaru, Ion Ursu, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 4 octombrie.
Anchetatorii au mai susținut că, „la îndemnul şi în prezenţa inculpatului Dicu Alexandru, majoritatea inculpaţilor s-au dedat la comiterea unor acte de violenţă, context conflictual în care persoana vătămată Stănică Titel a fost lovit în zona capului cu un corp contondent, cu consecinţa producerii unor leziuni traumatice grave, care i-au pus acestuia în primejdie viaţa“.
În cursul anchetei, inculpații nu au recunoscut acuzațiile aduse și au „încercat să minimizeze atât amploarea scandalului public, cât şi gradul de participare al fiecăruia în incidentul violent“, se arată în rechizitoriu. De exemplu, inculpații David Mătușa și Alexandru Dicu au explicat că au ajuns pe jos la locul scandalului în același timp cu echipajul de jandarmi, însă probele administrate de procurori au arătat că lucrurile nu au stat așa. „În cursul cercetărilor, inculpatul Dicu Alexandru a avut o atitudine nesinceră, nesusţinută prin suficiente mijloace de probă, precizând că nu s-a implicat personal în incidentele violente comise de ceilalţi inculpaţi în faţa casei martorului D.M. la data de 7.06.2012, întrucât ar fi venit la locul faptei concomitent cu intervenţia echipajului Jandarmeriei Române“, au mai precizat anchetatorii.

Alexandru Dicu nu mai este primar în Malu Mare

La alegerile din iunie, anul acesta, Alexandru Dicu a candidat din partea PSD pentru încă un mandat de primar al comunei Malu Mare, însă a pierdut alegerile în fața Ilie Dodocioiu, candidatul UNPR.
Întrebat despre această situație, Alexandru Dicu a precizat pentru Gazeta de Sud că urmează ca instanțele de judecată să stabilească dacă e vinovat sau nu pentru incidentul din iunie 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS