Consiliul Judeţean investeşte în cultură şi în istorie

Autori


 

Cultura şi istoria unui popor sunt elemente definitorii ale identităţii acestuia. Spiritul unei comunităţi se clădeşte pe constructele identitare la care se raportează toţi membrii ei, iar acestea nu pot fi date decât de actul cultural. Cât priveşte istoria, aceasta este depozitara memoriei de lungă durată a unui popor. Prin urmare, orice investiţie în aceste două sectoare reprezintă o investiţie în structura intimă şi în coerenţa unei comunităţi. Este ceea ce a înţeles Consiliul Judeţean Dolj, iar acest lucru s-a văzut în proiectele pe termen lung care au fost puse la punct de Consiliu în acest domeniu.

Unul dintre principalii beneficiari ai acestei politici investiţionale a fost Muzeul Olteniei, în care, în ultimul deceniu, s-a investit în mod sistematic, la toate nivele – de la reabilitarea clădirilor existente, la construirea unei noi clădiri ultamoderne dotată cu toate utilităţile necesare unui muzeu modern. După cum mărturisea Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei, în această vară, în şedinţa de Consiliu Judeţean, Muzeul Olteniei a primit o sumă de bani foarte importantă pentru a finaliza amenajarea expoziţională. „Practic, toate expoziţiile din cadrul secției de istorie vor fi date către vizitare publicului până la sfârşitul anului. Acest lucru este foarte important pentru că odată cu finalizarea amenajării expoziţionale se încheie un ciclu care a a durat aproape zece ani, de modernizare a Muzeului Olteniei, în care atât pe fonduri europene, cât şi pe fonduri proprii ale Consiliului Judeţean au fost reabilitate în întregime toate secţiile muzeului“.

Muzeul Olteniei (14)

Dincolo de investiţiile atât în clădirea cea nouă, cât şi în vechiul sediu, Muzeul Olteniei beneficiază de sprijin constant pentru campaniile arheologice pe care le desfăşoară în fiecare vară.

Aceste campanii sunt extrem de importante, pentru că Oltenia, în general, şi Doljul în special este una dintre zonele cele mai bogate în vestigii arhelogice. Directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, este cel care conduce, în calitate de arheolog, săpăturile la şantierul de la Desa.

„Muzeul Olteniei face cercetări arheologice la Desa încă din anul 2001, deci suntem la a 16-a campanie, una foarte bogată în descoperiri pentru că am găsit multe lucruri interesante. Este vorba despre morminte de înhumaţie, aproximativ 16 la număr. Acestea aparţin unei populaţii care a trăit acum 2.800 de ani, adică undeva la începutul epocii fierului. Aş putea spune că acei oameni sunt cei care au introdus pe teritoriul ţării noastre folosirea fierului. Dintre mormintele descoperite, în unele am găsit armament – vârfuri de lănci sau chiar săbii din fier, dar şi obiecte de podoabă din bronz, brăţări, colane etc. Aceste populaţii locuiau pe arii foarte extinse în spaţiul ex-iugoslav. Am putea spune că sunt iliri, dar nu putem fi foarte siguri“, a declarat Florin Ridiche, directorul muzeului şi cel care a coordonat şantierul de la Desa. Piesele descoperite în aceste morminte apar în România doar în zona Calafat, Basarabi, Desa, Balta Verde, Gogoşu (Mehedinţi). În schimb, se găsesc în foarte multe situri arheologice din Bosnia Herţegovina, Croaţia şi Serbia. După cum apreciază Florin Ridiche, această populaţie este purtătoarea obiectelor de fier şi cea care a introdus fierul pe teritoriul ţării noastre. Situl arheologic de la Desa este destul de important. În campania arheologică recent încheiată, echipa de arheologi coordonată de Florin Ridiche a săpat pe o suprafaţă de 800 mp, opt astfel de movile funerare.

Ilirii reprezintă un subiect destul de controversat în arheologia europeană. Zona locuită de ei cuprinde SV Olteniei, NV Bulgariei şi parţial Serbia, iar apariţia lor în Peninsula Balcanică a născut numeroase teorii. Descoperirile făcute în şantierul de la Desa aduc o serie de elemente care pot fi luate în calcul în aceste analize.


CIMG1043

Tot în ceea ce priveşte activitatea arheologică a Muzeului Olteniei, s-a finalizat activitatea pe şantierul de la Răcari şi se află în desfăşurare şantierul de la Cioroiul Nou. Practic, cercetările arheologice vor continau până în luna octombrie.

„Activitatea a fost posibilă graţie finanţării generoase a Consiliului Judeţean, care ne-a permis să extindem săpăturile şi la castrul roman din zonă. Acolo am făcut o descoperire surprinzătoare. Este vorba despre două fragmente de ţiglă pe care erau literele I sau 1, C şi R. Practic, este vorba despre o unitate militară de voluntari. I înseamnă 1 roman, C vine de la civium şi R de la Romanorunm. Adică o unitate romană de călăreţi, formată din cetăţeni romani care erau voluntari. Pe cheltuiala lor se dotau cu armanent ca să apere graniţa romană. Exista voluntariat în armata romană. Soldaţii propriu-zişi nu erau cetăţeni. Ei obţineau cetăţenia romană după 20 de ani de serviciu militar. Acum ştim cine a ridicat castrul roman de la Desa“, a mai adăugat Florin Ridiche.

Dincolo de valoarea ştiinţifică, şantierele arheologice finanţate de Consiliul Judeţean încep să capete şi o valoare turistică, sporind, în felul acesta, atractivitatea Doljului în ceea ce priveşte turismul istoric.

Situl de la Cioroiul Nou este un exemplu de succes cum descoperiri arheologice importante sunt transformate în obiective turistice. Un astfel de model se poate aplica şi la Desa, dar aici el poate fi legat de un alt tip de turism, care se dezvoltă tot mai mult în ultima perioadă – turismul sportiv şi de agrement pe Dunăre. „Şantierul de la Desa este greu accesibil turiştilor de pe uscat, pentru că se ajunge greu cu autocarul. În schimb, am avut surpriza să fim vizitaţi de turişti care fac excursii cu caiacul pe Dunăre. Ei pleacă de undeva din Germania şi înnoptează în diverse ostrovuri. Am avut surpriza să fim vizitaţi în această vară de numeroşi astfel de turişti străini“, a mai declarat Florin Ridiche. Ca urmare a acestui fapt, există premisele ca, după încheierea săpăturilor şi realibilitării acestui castru roman, să se organizeze vizitarea lui dinspre Dunăre cu navele de croazieră.

În acest mod, investiţiile pe care Consiliul Judeţean le-a făcut în ultimul deceniu încep să producă efecte şi în plan concret, imediat.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 27 septembrie 2016

Actualitate

» Unu din trei elevi de 16 ani a fumat cel puţin o ţigară în ultima lună
» Iohannis: Vom avea o strategie pe termen mediu şi lung pe tema Moldovei
» Olt: Premierul Dacian Cioloş merge vineri la Slatina
» Iohannis: Proiectul de lege privind securitatea cibernetică – finalizat la sfârșitul anului
» MAE: Mesajul asumat de Ambasada Rusiei – o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale
» Franţa: Român în stare gravă după ce a fost înjunghiat pe stradă, la Nisa
» Gorj: Casa „Iris” are nevoie de autorizație de securitate în caz de incendiu
» Italia: Români arestaţi după ce au antrenat sute de persoane ca să comită fărădelegi
» Ministrul Apărării: Primele şase aeronave F-16 Fighting Falcon vor fi preluate miercuri
» Deputaţii din Comisia de muncă au majorat valoarea tichetului de masă până la 15 lei
» Ministrul Agriculturii, îngrijorat că românii aruncă la gunoi tot mai multă mâncare
» ANSVSA a descoperit E-Coli în carne de mici, carne tocată şi în caş proaspăt, în patru judeţe
» În pofida Brexit, Marea Britanie se opune creării unei armate a UE
» Senat: Comisia de Sănătate a respins modificările aduse la legea anti-fumat
» Se eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Măsurii 215
» Protest ca reacţie la ”donaţia” ambasadei Rusiei de 100 de euro pentru campania “Cuminţenia Pământului”
» Prima şedinţă CSAT după demisia şefului SIE a început. Nu participă nici şeful SRI
» DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Adrian Gurzău

Dolj

» Partea întunecată a Parcului Tineretului din Craiova
» Brigada multinaţională NATO va funcţiona la Craiova
» „Rețetă“ de furat cu ajutorul primarului
» Școlile au săli de sport improvizate și terenuri neamenajate
» Colocviile „Scrisul Românesc“ au ajuns la ediţia a XI-a
» Semiprotestul magistraţilor contrariază oamenii
» „O țară cu inima bolnavă“ – Hipertensiunea, „ucigașul tăcut“ pentru zeci de mii de olteni
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Urmărit internațional, prins în Craiova după doi ani de la condamnare
» Semi-protest la Tribunal
» Săli de sport improvizate și terenuri neamenajate
» O țară bolnavă de inimă
» Iohannis: Brigada multinaţională NATO va funcţiona la Craiova
» Dolj: Cercetată penal pentru că a furat din locuința vecinei
» Dolj: Program de sprijin pentru copil și familie, derulat de Asociația Vasiliada
» Craioveancă acuzată de tâlhărie, în spatele gratiilor
» Doljeni cercetați penal pentru braconaj piscicol
» Craiovean urmărit internațional de aproape doi ani, depistat de oamenii legii

Gorj

» Concurs interşcolar de Ziua Mondială a Turismului
» A început procesul directorilor din CEO
» Vasile Moşoiu nu are voie să se întoarcă la Primăria Drăguţeşti
» CEO, lider la producţia de energie
» Gorj: Tânărul mort la un mall din Berlin, adus la Cărbuneşti
» Gorj: Şofer reţinut pentru fugă de la locul accidentului

Mehedinţi

» Mehedinţi: Producţii bune la culturile de toamnă, cu excepţia viţei de vie

Sport

» SCM-U debutează la Pitești în Cupa României
» Burcea: Suntem departe de jocul pe care îl putem dezvolta
» „Elitele“ au dat zece goluri Brașovului
» Tilihoi: E vremea noastră!
» Fotbal / Liga Campionilor, etapa a 2-a

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top